Вести | Интервјуи
20.12.2012

Интервју команданта ВиПВО за „Политику“


Вишенаменски борбени авиони и системи ПВО до 2022. године

Свесни смо стања, проблема и свих ограничења, одлучни смо да то превазиђемо и имамо визију како то да урадимо, каже генерал-мајор Ранко Живак

Потреба да се буде у корак са временом, савременим трендовима, новим научним и технолошким достигнућима, као и проницљивост и визионарство наших државних и војних руководилаца, омогућили су да се 1912. године, само девет година након првог лета браће Рајт, у Србији формира Ваздухопловна команда са седиштем у Нишу. Србија је била међу првим земљама у свету које су схватиле значај ваздушног простора и ваздухоплова за вођење рата и формирале ваздухопловство, па је тако ове године обележен у свету редак јубилеј – век војног ваздухопловства.

генерал-мајор Ранко Живак– Могу рећи да смо ми срећна генерација која има прилику и част да достојно обележи један овакав значајан јубилеј. Од 1913. године и првих српских ваздухопловних жртава, преко херојске одбране Београда пилота Шестог ловачког пука у априлском рату 1941. године, па све до 1999. године и одбране од НАТО агресије, када нико из плавог строја, без обзира на снагу непријатеља, није рекао „не смем, не могу или нећу“, наши одважни људи и на земљи и у ваздуху, јединствени, од војника до команданта и генерала, увек су били на висини задатка, часно бранећи слободно небо Србије – каже генерал-мајор Ранко Живак, командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране (ВиПВО).

Осим тога, развој српског војног ваздухопловства је увек био снажан генератор и замајац напретка друштва у целини, од подизања нивоа знања, преко развоја науке, технологије до многих привредних грана.

– Јубилеј смо обележили, и још обележавамо, низом активности. Поводом 24. децембра, Дана вида ВиПВО, биће одржана свечана академија у Народном позоришту* а поједине активности ће се реализовати и у 2013. години – истиче генерал Живак.

Припадници ВиПВО, када се говори о прошлој деценији, уложили су максималне напоре да ВиПВО подигну буквално из пепела и рушевина из 1999. године. Створена је стабилна организациона структура која обезбеђује рационално кориштење расположивих ресурса, смањење трошкова и повећање ефикасности система. Тежиште у одржавању перспективних борбених система је усмерено на одржавању што већег степена исправности, као и ремонт, у циљу обнове ресурса и продужења века употребе појединих средстава. Део перспективних борбених система, тежишно у систему ПВО, је ушао у процес модернизације.

– После више од 20 година, ВиПВО се опрема једним новим средством из домаћег развоја – авионом за почетну и основну обуку В-54, у јавности познатијем као „ласта“.

Што се тиче активности у години на измаку, он посебно истиче организацију аеромитинга „Батајница 2012“, који је показао да смо способни да организујемо ваздухопловну манифестацију која је била највећа у овом делу Европе.

– Желим да истакнем и ангажовање снага ВиПВО на пружању помоћи цивилним структурама, пре свега у отклањању последица великих снежних падавина, а посебно у гашењу шумских пожара из ваздуха, као и ангажовање снага транспортне авијације у подршци и транспорту снага ВС, које се налазе у мировним операцијама у иностранству – истиче генерал Живак.

Он објашњава да су пред припадницима ВиПВО у 2013. години и даље два основна задатка: контрола и заштита суверенитета ваздушног простора и обука. Развој ВиПВО је дефинисан дугорочним планским документима који су усвојени у току 2011. године.

– Основу будућег развоја, у првој деценији другог века постојања, дакле до 2022. године, представља опремање вишенаменским борбеним авионом, савременим радарима и ракетним системима различитог домета. Поред анализе тактичко-техничких карактеристика, значајно место у том процесу представља анализа и изналажење реално могућих финансијских модалитета такве једне значајне набавке у следећем десетогодишњем периоду. Свесни смо стања, проблема и свих ограничења, одлучни смо да то превазиђемо и имамо визију како то да урадимо. Уз подршку највишег политичког и војног руководства, исто онако како је и настало далеке и тешке 1912. године, српско војно ваздухопловство има перспективу – објашњава генерал Живак честитајући свим припадницима вида ВиПВО празник, а читаоцима „Политике“ Нову 2013. годину.

Милан Галовић

*Због штете проузроковане недавним пожаром у Народном позоришту, свечана академија поводом Дана ВиПВО биће одржана у Југословенском драмском позоришту (прим. уред.).


Email