Вести
14.02.2011

Пријем поводом Дана Војске Србије у Великој ратној сали старог Генералштаба


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић приредили су вечерас у Великој ратној сали старог Генералштаба пријем поводом 15. фебруара - Дана Војске Србије.

Свечаности су присуствовали председница Скупштине Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, патријарх српски господин Иринеј, представници законодавне, извршне и судске власти, Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, дипломате и инострани војни представници, личности из јавног, културног и уметничког живота, новинари и бројни гости.

Поздрављајући госте, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић истакао је да је овај празник прилика да се осврнемо на годину која је за нама и догађаје и активности који су је обележили.

- Наставили смо започете реформе и заокружили процес професионализације наше војске, чиме смо испунили циљ зацртан пре више година – да Србија добије професионалну и модерно организовану војску, нагласио је генерал Милетић, додајући да је то био један од најсложенијих задатака. Он је поручио да је професионализација нарочито значајна и за велики број младих људи који су у Војсци Србије нашли сигуран посао и могућност да напредују у складу са својим афинитетима, способностима и радом.

- Упоредо са реформским процесима, организовали смо вежбе на нашим полигонима, учествовали на међународним вежбама у иностранству, обучавали професионалне војнике, као и оне на служењу војног рока, више пута пружали помоћ локалним властима и становништву на отклањању последица елементарних непогода – подвукао је начелник Генералштаба.

Према његовим речима, наша војска је данас незаобилазни фактор стабилности у земљи и читавом региону, а такође и незаобилазан чинилац научног, технолошког и сваког другог вида развоја Србије.

- За нама је велики посао- оценио је генерал Милетић - али тиме није завршена реформа и модернизација Војске. Очекује нас имплементација концепта оперативних способности, опремање савременим наоружањем и војном опремом, развој успостављеног система обуке, као и достизање и развој интероператибилности.

Начелник Генералштаба је поручио да ће професионална Војска Србије наставити да извршава све додељене мисије и задатке које из њих проистичу.

- За то ће нам бити потребна подршка свих надлежних институција наше земље, али ће и Србија увек моћи да рачуна на своју Војску - рекао је генерал Милетић на крају обраћања.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да је 2010. година великих реформи, истакавши да реформа као процес никада нема свој коначан крај. Он је подсетио да је прошла година обележена завршетком процеса професинализације чиме је Војска Србије стављена у потпуно нови формат – потпуно професионалне, савремене војске, какве имају земље развијеног света.

- Ову годину почели смо са новим задацима и могу да кажем да смо неке већ испунили. Први пут имамо генералног инспектора за нашу Војнообавештајну и Војнобезбедносну агенцију као што смо и обећали, а данас смо добили и првог ректора Универзитета одбране који ће бити један од најважнијих и најпоштованијих како ректора, тако и универзитета – рекао је министар Шутановац.

- Жеља нам је да ова година буде успешна и не мање од прошле, а показатељ да смо на добром путу су највише сами грађани. Када смо рекли да ћемо отворити могућност за добровољно служење војног рока нисмо предвидели да ће два и по пута више младића и девојака прихавити да служе војни рок. Највећа гаранција нашег успеха управо су ти младићи и девојке коју се се пријавили, а неки од њих су чак у прошлости служили цивилно. Данас они желе да приступе војсци и служе у униформи, што говори да у реформу система верују и они који су имали одређене сумње у прошлости – истакао је Шутановац.

Министар је додао да ће предстојећи задаци бити лакши од оних које је систем имао у прошлој години. Он је подсетио да је војска учествовала и да још учествује у рашчишћавању последица елементарних непогода у Пријапољу и Краљеву.

Министар Шутановац се на крају захвалио званицама уз обећање да ће војска оправдати њихово поверење и у наредној години.

 

Email