Вести
30.09.2010

Дан Техничког ремонтног завода Чачак


Поводом 85 година постојања, данас је у Техничком ремонтном заводу Чачак организована пригодна свечаност. Скупу су присуствовале делегације Министарства одбране и Војске Србије које су предводили заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Видоје Живковић и начелник Управе за логистику Генералштаба бригадни генерал Данко Јовановић, представници локалне самоуправе, пословни партнери Завода и бројни грађани.

Том приликом, у кругу Ремонтног завода, гости и посетиоци имали су прилику да погледају и од запослених сазнају нешто више о опреми везе, теретним и борбеним возилима, те оружју и наоружању као и осталим средствима која та установа ремонтује у редовном производном поступку за потребе наше војске.

Заступник директора Техничког ремонтног завода Чачак потпуковник Стојко Биочанин истакао је да је у протеклих 85 година установа мењала статус, организацију и капацитете, али никада своју основну делатност.

– Током постојања Завод је одржавао средства наоружања и војне опреме и представљао значајан капацитет за одбрану земље – нагласио је потпуковник Биочанин, додајући да је Ремонтни завод и у ратовима и у миру био на фронту борбе за исправност техничких средстава Војске.

Такође је рекао да је прекретница у постојању Завода било његово претпочињавање Команди Копнене војске у марту 2010. године. На тај начин та ремонтна установа приближила се корисницима услуга, а добре стране таквог решења биле су одмах видљиве.

Потпуковник Биочанин изразио је уверење да је Завод у Чачку коначно нашао своје место и одговарајућу позицију у систему одбране, те да ће у будућности развијати и осавремењивати капацитете.

– Мало је установа које толико трају и које су током постојања, уз многе успоне и падове, стасавале, те уз квалитетан кадар превазилазиле тешкоће и опстајале – рекао је генерал Живковић, честитајући припадницима Завода јубилеј. Захваљујући далековидости људи коју су ту установу водили, она је стасала у препознатљиву институцију.

Претходница Техничког ремонтног завода јесте Инжињеријско-технички завод, који је настао 30. септембра 1925, када је Државни савет Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца подржао одлуку чачанске општине о уступању земљишта за његову изградњу.

 

Email