Вести
28.06.2011

Потписан Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије


Министар одбране Драган Шутановац и патријарх српски Иринеј потписали су данас у Дому војске у Нишу „Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије са Српском православном црквом“. Тим споразумом се уређују међусобни односи Министарства одбране и Српске православне цркве у вези са вршењем верске службе у Војсци Србије.

Министар Шутановац је рекао да се тим документом у Војску уводе први пут свештеници официри, што је у складу са српском традицијом и искуствима савремених армија. Он је подсетио да СПЦ већ има официре-свештенике у армијама других држава - Холандије, САД и Велике Британије.

Шутановац је рекао да се верска служба успоставља као потреба припадника Војске Србије и да ће свештеници официри морати да буду високо образовани и да прођу официрску обуку. Према његовим речима, припадници Војске Србије ће се представницима СПЦ обраћати у складу са њиховим свештеничким звањем.

Министар одбране је додао и да је почетни чин за свештенике у Војсци капетан, а да теоријски могу да добију чин пуковника. Он је најавио да ће у наредним месецима потписати исте споразуме са представницима још шест традиционалних цркава и веских заједница.

Патријарх Иринеј је благословио Споразум и том приликом истакао да је потписивање Споразума "историјски значајно" не само за СПЦ, већ и за Војску Србије.

Увођењем свештеника биће омогућено и увођење традиционалне културе и духовности у нашу армију и војни свештеници ће унети већи квалитет у живот и војну службу као и дух родуљубља и духовности.

"Нека буде срећно и благословено", поручио је патријарх Иринеј и указао и на симболику што је Споразум потписан баш на Видовдан - национални празник народа и цркве.

Министар Шутановац присуствовао је вечерас у Саборној цркви у Нишу и Видовданској академији. Том приликом патријарх српски Иринеј уручио је министру највише одликовање Нишке епархије Српске православне цркве - Орден светог цара Константина за његов однос према цркви и народу.

Захваливши на одличју, министар Шутановац је рекао да му је учињена велика част као и да је дошао у Ниш да би с патријархом "завршио историјски посао" - потписивање Споразума о вршењу верске службе у Војсци Србије.

Уочи Видовданске академије, у порти Саборне цркве припадници Гарде Војске Србије извели су егзерцир у присуству великодостојника Српске православне цркве и грађана Ниша.

 

Email