Вести
22.06.2011

Mинистар Шутановац и генерал Милетић у посети јединицама 3. бригаде


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић обишли су данас јединице 3. бригаде Копнене војске и том приликом посетили касарну „Топлички устанак“ у Куршумлији.

Након реферисања у касарни „Толички устанак“, министар Шутановац и генерал Милетић обишли су радне тачке у кругу касарне и том приликом уверили се у обученост и спремност јединица Треће бригаде за извршавање задатака. Шутановац и Милетић обишли су и новоизграђене и рановиране објекте у оквиру касарне.

Министар одбране је том приликом истакао да је посета јединицама Треће бригаде важна, јер Министарство одбране и Војска Србије у оквиру регионалног развоја доприносе економској стабилности у овом делу Србије.

„Овде се добар део новчаних средстава који се подели грађанима Топличког краја расподељује путем плата које примају припадници Војске Србије. Трећа бригада која покрива велики простор, од Зајечара на истоку и на западу ка Косову и Метохији, своје задатке извршава професионално и успешно и остварује цивилно - војну сарадњу на нивоу који је неопходан да би грађани који живе на овом простору имали поверење у Војску Србије.


ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питање о предлогу команданта КФОР-а о сарадњи Војске Србије са безбедносним снагама Косова, министар је нагласио да ће Војска Србије радити само у складу са међународнмо признатим споразумима, а то је Кумановоски споразум који дефинише ингеренције Војске Србије у Копненој зони безбедности и однос Војске Србије са снагама КФОР-а.

-Наш партнер неће бити косовске снаге безбедности. Оне нек доприносе безбедности са друге стране, али наш партнер у овом делу посла који се тиче административне линије и обезбеђења овог дела Србије јесте једино КФОР, рекао је Шутановац.

Говорећи о судбини Копнене зоне безбедности, министар је истакао да је време за релаксацију лошег наслеђа, подвукавши да Србија сада има капацитете и да је добила међународну потврду тога да је партнер на кога се може ослонити у изградњи безбедности.

Коментаришући ситуацију у Копненој зони безбедности, генерал Милетић је рекао да је стање стабилно, и да годинама уназад није било проблема који су у домену Војске и које би она требала да решава.

-Копнена зона безбедности данас изгледа много другачије него што је то било 1999. године. У више наврата смо имали релаксацију копнене, као и ваздушне зоне безбедности, тако да је Копнена зона безбедности сада простор на којем људи могу безбедно да живе. То не значи да можемо да се успавамо, да Војска не треба ту да буде, већ нас напротив обавезује да и даље извршавамо своје задатке. У непрекидној вези смо са припадницима Копнене војске, имамо информације о тренутном стању, знамо да је мирно и безбедно, а данас смо овде да се у то лично уверимо, нагласио је Милетић.

Одговарајући на питање новинара о смањењу броја војника КФОР-а, генерал Милетић је подвукао да на Косову и даље постоје проблеми попут криминала, нелегалне трговине, недовољна слобода кретања становништва и да је свако смањење броја припадника КФОР-а праћено анализама безбедности, о чему Војска Србије има информације.

-Ми добијамо уверења да са оним снагама које КФОР има тамо може да обезбеди стабилност и безбедност, а да се након сваког смањења јединице КФОР-а трансформишу у нову организацију снага чиме се повећава мобилна компонента, рекао је генерал Милетић.

Министар одбране додао је да се у свим разговорима са представницима НАТО-а, КФОР-а и земаља које партиципирају у оквиру КФОР-а инсистира да се бројчано стање КФОР-а не смањује и да буде у оној мери која може да гарантује безбедност становништва на Косову и Метохији, нарочито мањинског народа, односно Срба који су тамо. Имам обећање да ће капацитети бити такви да ће моћи да обезбеде безбедност свих – истакао је Шутановац.

Шутановац је нагласио да у касарни „Топлички устанак“ данас бораве само професионални војници који добијају плату за свој рад у служби Војсци Србије, и захваљујући томе издржавају своје породице.

- Жене војници у Војсци Србије увеле су једну нову динамику, нису је само улепшале. Војска Србије је захваљујући и тој компоненти стабилнија. Већ од септембра жене официри ће командовати Војском Србије и то је један веома важан реформски подухват којим ћемо се приближити војскама у околини и свету – нагласио је Шутановац.

Министар Шутановац и генерал Милетић обишли су базу „Велики трн“ и упознали се са условима живота и рада на бази. Командант 37. Министар Шутановац и генерал Милетић обишли су базу “Велики трн” И упознали се са условима живота и рада на бази. Командант 37.механизованог батаљона мајор Љупче Вилимоновић упознао их је са активностима у бази чији припадници обезбеђују 17 километара администрaтивне линије према КиМ .


Министар Шутановац је честитао начелнику Генералштаба, команданту Копнене војске и новопостављеном команданту 3.бригаде Копненне војске пуковнику Желимиру Глишовићу за стање у бази које је увек било на завидном нивоу.

Министар одбране изјавио да је сарадња Војске Србије и припадника КФОР-а на Косову и Метохији изузетно квалитетна, додајући да би међународне снаге требале да задрже бројчано стање које гарантује мир и стабилност.

Он је навео да КФОР треба да задржи оно бројчано стање "којим, уз употребу технике може да гарантује мир и стабилност на Косову и Метохији“.

„Верујем да је то неопходно за све који живе на Косову и Метохији“, рекао је Шутановац, додавши да су и наше активности на програму партерства за мир гарант чвршће сарадње са КФОР-ом.

Он је додао да више нико у Војсци Србије не сматра КФОР неком врстом претње већ да су међународне снаге ту да помогну да заједно обезбедимо стабилност целог региона.

Шутановац је истакао и да је за обезбеђење Копнене зоне безбедности и адмистратвине линије неопходна чвтста сарадња са КФОР-ом.

„Претходних година показали смо да желимо да будемо партнери на које и КФОР може да се ослони, али и да ми можемо да се ослонимо на КФОР“, рекао је Шутановац.


Начелник Генералштаба генерал Милетић изразио је задовољство сарадњом са КФОР-ом, додавши да су укупни безбедносни проблеми дуж административне линије такви да у принципу не захтевају неко велико војно ангажовање.

Милетић се заложио за јачу сарадњу Војске Србије са Министаством унутрашњих послова Србије у спречавању разних врста шверца и илегалне сече шуме уз административну линију са Косовом. Он је објаснио да Војска Србије и КФОР могу само да задрже особе које ухвате у шверцу и да их потом предају надлежним органима МУП, односно мисији Еулекса.

Министар Шутановац честитао je начелнику Генералштаба, команданту Копнене војске и новопостављеном команданту 3. бригаде Копнене војске пуковнику Желимиру Глишовићу за стање у бази које је увек било на завидном нивоу.


Email