Вести
11.06.2012

Војска Србије на аеромитингу у Данској


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Војска Србије на аеромитингу у ДанскојПадобранским скоковима у Алборгу у Данској јуче је почео Mеђународни аеромитинг. На највећој смотри ваздухоплова у тој земљи око педесет хиљада гледалаца могло је да види авионе и хеликоптере који се налазе у употреби у армијама широм света.

Иако је планирано да се аеромитинг одржи од 10 до 16 часова, капије базе су се отвориле око осам сати, како би се избегле гужве и редови, а посетиоци су и после званичног дела програма обилазили поставку летелица.

Програм су чиниле две целине - стационарна и летачка. Ни киша, која је у више наврата падала, није успела да умањи одушевљење које су изазвале акробатске групе из Данске - Baby Blue, Швајцарске - Patrrouille Suisse и Хрватске - Wings of Storm, чији су пилоти још једном демонстрирали своје способности и изведеним летачким програмом изазвали највеће овације љубитеља авијације.

Војска Србије на аеромитингу у ДанскојОсим њих, тмурно небо над Алборгом појединачно су прелетали пилоти различитих авиона и хеликоптера током шесточасовног програма. Међу њима највеће интересовање изазвали су F-16 Demo Team из Холандије и L-39 Albatros из Естоније. Акро-група из Турске-Turkish star, од које се највише очекивало у летачком програму, одустала је од наступа због лошег времена.

Посаде летелица на стајанци аеродрома које су учествовале у стационарном делу програма отвориле су врата својих ваздухоплова за многобројне посетиоце. Најбројнија су свакако била деца, која су искористила прилику да се сликају поред ваздухоплова.

Министарство одбране и Војска Србије учествовали су у стационарном делу програма са транспортним авионом Антонов - 26. Шесточлана посада нашег авиона имала је пуно посетилаца на шта је посебно утицало то што је био једини такав модел на овогодишњем аеромитингу. Осим посаде АН-26, у Алборг је допутовала и трочлана делегација из Министарства одбране и Војске Србије предвођена помоћником команданта Ваздухопловства за операције пуковником Жељком Билићем.

Војска Србије на аеромитингу у ДанскојПрема његовим речима, аеромитинг у Данској био је јединствена прилика да се види организација прославе стогодишњице војног ваздухопловства, јубилеја који ове године обележава и српско ваздухопловство.

- Посада предвођена потпуковником Павловићем узела је учешће у статичном делу аеромитинга, а ми смо имали прилику да видимо како су Данци организовали јубилеј који и нама предстоји. На жалост, овде смо имали лоше време, али смо ова два дана успели да одржимо контакте са великим бројем делегација - рекао је пуковник Билић и изразио наду да ће за београдски аеромитинг бити боље време и да ћемо тада имати прилику да се представимо бољим програмом.

У стационарном делу програма Данци су показали највеће интересовање за НАТО-в E-3A-AWACS, Дански Tornado GR4 и амерички C-17 Globemaster III. Редови испред тих авиона, чак и по киши, протезали су се и по неколико десетина метара.

Војска Србије на аеромитингу у ДанскојОвогодишња манифестација окупила је до сада највећи број учесника који су одазвали позиву Краљевине Данаске да заједно обележе 100 година постојања војног ваздухопловства. У тој земљи је први авион „GLENTEN“ стигао у морнарицу 25. марта 1912, а 2. јула исте године формиран је Војни ваздухопловни корпус.

Давне 1959. године, Ваздухопловство Краљевине Данске први пут је организовало манифестацију „Отворени дан“ на аеродромима. Са мањим прекидима, та традиција се одржала до данас, с тим што је од 2005. постала аеромитинг са циљем достизања међународног карактера.

Email