Вести
27.05.2011

Бојна гађања Речне флотиле


Професионални војници и старешине, нишанџије из састава 1. и 2. речног одреда РФ, данас су, на Привременом артиљеријском полигону „Тител“, на 11. пловном километру од ушћа Тисе у Дунав, привели крају четвородневну серију припремних и школских гађања из бродског наоружања.

Гађања циљева на копну и води, у пловидби, на даљинама од 1200 до 1400 метара, вршена су прамчаним и крменим, двадесетмилиметарским противавионским топовима и бацачем граната БП-30mm с 2 речна патролна чамца, 4 миноловца и 2 десантна чамца.

Поред успеха ватре, као основног елемента, важну улогу у оценама гађања имали су и тактички рад посада, њихова увежбаност за извршење задатака, маневар и синхронизованост бродова, посебно приликом здруженог гађања групе бродова.

Гађањима, изведеним у веома сложеним метеоролошким условима због изузетно јаке кошаве, руководио је капетан фрегате Венко Механџиски, начелник штаба Речне флотиле.

Са палубе „Шапца“, брода за размагнетисање, гађање су пратили генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант Копнене војске, и капетан бојног брода Небојша Јоксимовић, командант Речне флотиле.

Одајући признање припадницима Речне флотиле за успешно извршење задатка, генерал Диковић истакао је да је потребно максимално користити боравак на терену за што боље увежбавање бродских посада, те да извршење овако сложених задатака зависи од увежбаности и квалитета тимског рада.


 

Email