Вести
07.06.2011

Амбасадори у посети бази „Југ“


Амбасадор САД Мери Ворлик, Македоније Љубиша Георгијевски, Бугарске Георги Димитров, Аустралије Хелена Гај Студерт, Албаније Шпетин Гауши и ОЕБС-а Димитрос Кипреос посетили су данас базу „Југ“. Том приликом, државни секретари у Министарству одбране др Тања Мишчевић и др Зоран Јефтић и заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Видоје Живковић информисали су их о визији развоја базе у наредном периоду.

Шеф тима за координацију и активности на плану развоја базе „Југ“ др Зоран Јефтић рекао је да ће се капацитети Центра за обуку развијати, пре свега, због сопствених националних потреба да би се у наредним фазама достигао развој Регионалног центра и Центра Партнерство за мир.

„У досадашњој сарадњи у пројекту имамо добру и конструктивну сарадњу са Националном гардом Охаја и Европском командом Копнене војске САД тако да ћемо до краја септембра имати конкретан пројекат са свим детаљима. У следећој фази градићемо инфраструктурне објекте, симулационе центре, стрелиште у Вртогошу и полигон Боровац и тако добити модеран центар на коме ће се обучавати и добијати сертификате припадници декларисаних јединица ВС за учешће у мировним операцијама. Важно је знати да ће центар бити отворен за учешће старешина и војника из страних армија из региона, до постизања нивоа да можемо отворити центар и за све партнерске земље“, рекао је државни секретар Јефтић.

Амбасадорка САД Мери Ворлик захвалила је, у име свих амбасадора, на исцрпном брифингу и нагласила да развој базе „Југ“ представља велики приоритет у односима Војске Србије са Европском командом Копнене војске САД и Националном гардом Охаја.

У презентацији о бази „Југ“, генерал-мајор Видоје Живковић посебно је нагласио да се кроз међусобну координацију и размену искустава доприноси квалитету обуке јединица за ангажовање у мултинационалним операцијама.


 

Email