Вести
16.07.2010

ПРИСТУПАЊЕ МЕЂУНАРОДНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ COSPAS SARSAT


Од 17. јула 2010. године, Република Србије постаје чланица међународне организације COSPAS SARSAT (COSPAS - Космички систем за трагање за пловилима у случају несреће, SARSAT - Трагање и спасавање помоћу сателита). Писмо обавештења о приступању Републике Србије међународном програму у својству земље корисника услуга, депоновали су представници Републике Србије, Горан Јовичић, заменик генералног директора Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије и мајор Милорад Јеремић, начелник Групе за трагање и спасавање Ваздухопловства и ПВО Војске Србије, на састанку који се у јуну 2010. године одржао у Монтреалу.

Ову организацију основали су Совјетски Савез, САД, Канада и Француска, 1979. године, ради пружања помоћи бродовима, ваздухопловима и лицима у невољи.

Организација COSPAS SARSAT користи савремену сателитску технологију за детекцију и лоцирање ургентних сигнала са емитера, који су уграђени на бродове, ваздухоплове или се налазе код лица. Ти сигнали се даље дистрибуирају службама за трагање и спасавање како би помогле особама у невољи, било да су на мору или копну. Захваљујући овоме, смањује се време потребно за лоцирање сигнала за узбуну и кашњење у преносу сигнала према службама за трагање и спасавање.

Чланство у организацији COSPAS SARSAT доприноси оперативности службе трагања и спасавања Ваздухопловства и ПВО, за сопствене и потребе цивилног ваздухопловства, и омогућава брзу реакцију у случају потребе за спасавањем људских живота.

 
Email