Вести
10.06.2011

Генерал Бјелица на састанку заменика начелника генералштабова земаља чланица SEDM


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица учествовао је на састанку заменика начелника генералштабова земаља чланица Процеса сарадње министара одбране Jугоисточне Европе (SEDM), који је одржан јуче у Истамбулу.

На састанку су анализиране активности одржане у протеклој години. Изражавајући задовољство постигнутим резултатима, учесници састанка нагласили су да је и у наредном периоду потребно наставити међусобну сарадњу у оквиру иницираних пројеката. Учесници састанка сложили су се да безбедност и стабилност југоисточне Европе представљају заједнички интерес свих земаља чланица SEDM.

Генерал Бјелица упознао је представнике земаља чланица SEDM са намером Републике Србије да приступи Мултинационалној бригади Jугоисточне Европе (MPFSEE), у својсту посматрача.

Делегације земаља чланица SEDM захвалиле су се представницима Републике Бугарске на досадашњем председавању у Процесу сарадње министара одбране југоисточне Европе и поздравили Италију, као нову председавајућу земљу.

Иницијатива за успостављање Процеса сарадње министара одбране земаља Jугоисточне Европе (Southeastern Europe Defense Ministerial Process – SEDM) покренута је 1996. године, са основним циљем јачања стабилности и безбедности у Jугоисточној Европи и интензивирања политичко-војне сарадње у региону.

Генерал Бјелица присуствовао је и церемонији испраћаја Команде бригаде SEEBRIG, која ће од јула 2011. године бити премештена у Ларису, у Грчкој.

 

 

Email