Вести | Цивилно-војна сарадња
14.06.2012

„Војни лекар на селу“ у општини Ћићевац


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

„Војни лекар на селу“ у општини ЋићевацКоманда за развој Расинске бригаде и Центар за обуку логистике јуче су у склопу цивилно-војне сарадње организовали акцију „Војни лекар на селу“ у селима Доње и Горње Мојсиње и Браљина, у општини Ћићевац.

Током акције је прегледано 68 људи, што је изузетно велики одзив, пошто у овим селима живи само деведесетак, углавном, старијих мештана.

Тим Команде за развој Расинске бригаде и Центра за обуку логистике чинили су референт за цивилно-војну сарадњу у Команди за развој Расинске бригаде мајор Бранислав Митић, начелник Групе за цивилно-војну сарадњу у Центру за обуку логистике мајор Аца Трифуновић, лекар мајор Предраг Станковић, лекар специјалиста ветеринарске медицине капетан Тони Недељковић и медицински техничар разводник Ана Николић, док су велику помоћ акцији пружили Црвени крст и Центар за социјални рад општине Ћићевац.

„Војни лекар на селу“ у општини ЋићевацУ Доњем и Горњем Мојсињу лекари и медицински техничари посетили су скоро целокупно становништво тих села у њиховим домовима. Прегледани су деведесетдвогодишњи Драгомир Петковић, Милован Томић, Драгица Томић и други, док је највећа пажња посвећена Вери Стојменов која је непокретна већ десет година. Мештани су нагласили да су срећни због доласка војске и да опет дођу.

Војне лекаре и ветеринаре у Браљини је дочекао председник месне заједнице Витомир Аћимовић, а прегледи су обављани у згради месне заједнице уз ведро распложење и доста духовитих коментара. Тако је доктор Станковић за 84-годишњег Милана Грујића  рекао да има притисак као регрут, док је деда Милан рекао да тешко може поново да иде у војску јер га мучи окоштавање кичме. Они који нису могли да дођу у месну заједницу, прегледани су код куће.

„Војни лекар на селу“ у општини ЋићевацМајор Предраг Станковић, лекар, истиче да је у овим селима запажен већи број људи који су хронични болесници са кардиоваскуларним тегобама и коштано-зглобним променама.

„Види се да је овим људима приступ здравственим установама отежан и да се сами лече - каже доктор Станковић - тако да је очигледно да се радују посетама војних лекара. Покушавамо да делујемо терапијски, али и превентивно кроз савете и упознавање са достигнућима савремене медицине.“

С друге стране, капетан Недељковић је извршио клинички преглед стоке, живине и паса у газдинствима и посаветовао мештане у вези са одгојем домаћих животиња, исхраном, негом и заразним болести животиња и људи.

„Војни лекар на селу“ у општини ЋићевацАкцију је обишао командант Команде за развој Расинске бригаде пуковник Синиша Кресовић који је том прилико истакао да припадници Војске Србије у гарнизону Крушевац имају традиционално добру сарадњу са цивилним структурама у гарнизону.

„Стало нам је да помогнемо колико можемо – каже пуковник Кресовић - посебно да пружимо конкретну помоћ најсиромашнијим домаћинствима и онима који су удаљени од комуникација. Ових дана смо учествовали у акцији ’Очистомо Србију‛, сада реализујемо акцију ’Лекар на селу‛, а убрзо ћемо учествовати на Видовданским свечаностима. Мислим да припадници војске управо оваквима акцијама показују да су користан део друштвене заједнице.“

Лекари и медицински техничари Команде за развој Расинске бригаде и Центра за обуку логистике наставиће акцију „Војни лекар на селу“ следеће недеље у општини Брус и у септембру, у општини Александровац.

Email