Вести
30.03.2012

Завршена посета генерала Диковића Словенији


ПОСЕТИ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Завршена посета генерала Диковића СловенијиПосета начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Љубише Диковића Републици Словенији завршена је јуче, након сусрета са председником Одбора за одбрану Државног збора Републике Словеније Францом Јуршом и члановима овог скупштинског одбора и обиласка Команде за доктрину, развој, образовање и обуку у Марибору и Прве бригаде Словеначке војске у Љубљани.

Реч је о првој званичној посети начелника Генералштаба Војске Србије Словенији, у току које је генерал Диковић разговарао о сарадњи Србије и Словеније у области одбране са словеначким председником Данилом Тирком, министром одбране Алешом Хојсом и начелником Генералштаба Словеначке војске бригадним генералом Добраном Божичем. Посета Словенији била је прилика и за сусрет са амбасадором Републике Србије у Словенији Предрагом Филиповим.

Председник Одбора за одбрану Државног збора Републике Словеније информисао је генерала Диковића o начину сарадње скупштинског одбора на чијем је челу са Министарством одбране Словеније и Словеначком војском. Генерал Диковић упознао је представнике словеначког парламента са досадашњом сарадњом Војске Србије и Словеначке војске и могућностима за њено унапређење, као и капацитетима Министарства одбране и Војске Србије који би могли да се употребе у складу са обостраним интересима.

Завршена посета генерала Диковића Словенији- Области у којима препознајемо заједничи интерес су војноекономска, војнотехничка и војномедицинска сарадња, заједничка обука и размена искустава у имплементацији подофицирског кора, развоју активне резерве и из учешћа у мултинационалним операцијама, истакао је генерал Диковић.

Чланови одбора интересовали су се за реформске процесе у систему одбране Србије и за став Војске Србије о присуству припадника Словеначке војске у саставу КФОР-а. Генерал Диковић нагласио је да Војска Србије има добру сарадњу са КФОР-ом и припадницима Словеначке војске који су у саставу ових међународних снага, као и да би евентуално смањење контингента КФОР-а у овом моменту неповољно утицало на стање безбедности на Косову и Метохији.

У Марибору, командант Команде за доктрину, развој, образовање и обуку бригадни генерал Бојан Пограјац упознао је генерала Диковића са мисијом и задацима ове команде, процесом обуке и школовања припадника Словеначке војске и сарадњом са цивилним образовним институцијама у Словенији. Представљени су капацитети Међународног центра за планинско ратовање, у коме поред Словеније партиципирају Аустрија, Италија и Мађарска и који је отворен за земље чланице Партнерства за мир, као и Одељења за обуку путем симулација.

Завршена посета генерала Диковића Словенији„Најчистији идеали војне професије у свакој војсци остварују се у целинама које војну мисао систематизују у доктрине, школују кадар и управљају обуком. Уверен сам да ће сарадња Војске Србије и Словеначке војске у овим областима наставити да се развија, на обострану корист“, записао је генерал Диковић у књигу утисака Команде за доктрину, развој, образовање и обуку Словеначке војске.

Посета је завршена приказом способности Прве бригаде Словеначке војске, у Љубљани, где је генерал Диковић дао изјаву за медије.

- Исказали смо интересовање за заједничко учешће у мултинационалним операцијама, обуку и усавршавање нашег кадра. Војска Србије је у процесу реформи, једном веома значајном процесу. Ми располажемо са значајним капацитетима и нудимо наше капацитете за коришћење, првенствено војноекономске капацитете, војнотехничке капацитете и капацитете у области обучавања, изјавио је генерал Диковић, оценивши посету као веома успешну, а сарадњу са Словеначком војском као изузетно добру.

Email