Вести
16.06.2011

Стручна расправа о физичкој обуци и спорту у Војсци


У организацији Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије данас је одржана стручна расправа о достигнутом степену развоја и управљања физичком обуком и спортом у Војсци Србије. У расправи су учествовали најстручнији људи за ову област у Министарству одбране и Војсци Србије.

Расправљајући о стању физичке обуке и спорта у јединицама Војске и примени Упутства за физичку обуку, учесници скупа истакли су да је недавно тестирање достигнутог нивоа физичке способности професионалних војних лица по новим стандардима, поред извесних слабости, показало углавном добре резултате. Како је нагласио пуковник Бошко Зорић из Управе за обуку и доктрину, у последње време стање се незаустављиво мења набоље.

- Нови концепт развоја оперативних способности професионалне војске, специфичних за сваку јединицу у зависности од мисије и тежишних задатака, подразумева и нови систем обуке који тај нови концепт подржава. Како је физичка обука интегрални део обуке јединица, јасно је да и он зависи од конкретне оцене команданта о оперативној способности јединице којом командује. На основу те процене, командант доноси одлуку о методологији и нивоу физичке обуке у саставу којим командује. Нема сумње да је најважнији интерес командовања да јединица буде оперативно оспособљена за извршавање предвиђених задатака и да ће, према томе, бити заинтересовано и за физичку обуку, закључио је пуковник Зорић.

Говорећи о специфичностима физичке обуке у јединицама Копнене војске, Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Гарде, представници тих састава оценили су да нови стандарди физичке способности не представљају непремостиву препреку и да уз мало више залагања на спортским теренима, они могу да се достигну.

Истичући да је професионализацијом Војске дат знатно већи значај  физичкој способности професионалних војних лица, а то значи и физичкој обуци као интегралном делу обуке, учесници у Стручној расправи закључили су да ће предстојећа потпуна и свеобухватна анализа резултата постигнутих на првом тестирању физичке способности у јединицама према новим стандардима дати одговор на многа постављена питања и решити неке недоумице.  
Email