Вести
14.06.2011

Конференција за медије генерала Милетића и Абриjела


Генерал Милетић, је на почетку обраћања медијима, истакао да је овај скуп окупио близу 60 делегација из различитих земаља, са свих континената, које су дошле у Београд са јасном поруком својих држава и влада о опредељености за сарадњу.

- О конкретним резултатима конференције моћи ћемо да говоримо након њеног завршетка. Данас се одржава пленарна седница, на којој разговарамо и размењујемо мишљења о развоју и коришћењу заједничких капацитета и ресурса, даљем развоју партнерства и заједничким активностима. После пленарне седнице, уследиће рад експертских група на овим питањима – нагласио је генерал Милетић, додајући да је одржавање Стратегијске војне конференције за партнере у Београду велико признање Србији, њеном систему одбране, Министарству одбране и Војсци Србије за досадашње резултате у реформи и доприносу регионалној стабилности.

-То је практична потврда да смо на међународном плану препознати и прихваћени као поуздан и пожељан партнер, да у области одбране и безбедности држимо корак са савременим светом, али и да делимо исте вредности са свим демократским земљама света, поручио је генерал Милетић.

Према његовим речима, конференција је одлична прилика за подизање угледа и Републике Србије и њене Војске. Генерал Милетић је, такође, изразио уверење да ће њен резултат бити интензивирање сарадње у области одбране са великим бројем земаља, са којима нас повезују заједнички интереси и које уважавају наше стратешко опредељење за војну неутралност.

Говорећи на конференцији за новинаре, генерал Стефан Абриjел подсетио је да су реформе у основи свих напора трансформације НАТО што су били и закључци Лисабонског самита. Он је истакао да нови стратешки концепт даје јасне смернице за наредну деценију, као и одређења за Савезничку команду за трансформацију чиме Команда има јединствену позицију у будућности.

-Ова конференција је одлично место за дискусију о начинима на које се можемо суочити и савладати те изазове. Ово је јединствена и одговарајућа платформа за окупљање највиших војних званичника НАТО и партнерских земаља и омогућава им отворену и слободну размену националних гледишта. У исто време, ови контакти и разговори јачају међусобно разумевање и прихватање. Велики број учесника говори о томе да постоји потреба за тим контактима, рекао је Абриjел.

- Партнерства на јасан начин доприносе безбедности у свету и промовишу вредности демократије и слободе. Лисабонски самит нас је поставио на пут јачања партнерства,а стратешки концепт је препознао значај доприноса партнерских земаља и позвао на још већи ниво размене гледишта и идеја широм света – нагласио је он.

У априлу, током састанака министара спољних послова НАТО земаља, усвојене су нове смернице о партнерствима и то је велики корак напред за делокруг задатака НАТО – проширивање и продубљивање флексибилности тих задатака. Партнерство не подразумева регрутовање земаља и њихових људи да се боре за циљеве НАТО, већ је то стратешко оружје за стварање мреже безбедности и јачање капацитета обуке.

Генерал Абриjел је истакао да Партнерство, такође, није чекаоница за будуће НАТО чланице, мада може помоћи кандидатима да се интегришу. У области трансформације готово све области имају користи од Партнерства и сарадње – од реаговања на претње које се обнављају, преко доктрине и обуке до оптимизације развоја способности. Заједничка обука је важан покретач сарадње и поверења.Још једна тема ове конференције јесте изналажење иновативних начина јачања Партнерства.

-Србија је кључни фактор безбедности на западном Балкану, а добар однос Србије и НАТО користи целом региону. Чињеница да Србија жели да остане неутрална неће нас спречити да сарађујемо. Таква сарадња већ постоји са Аустријом, Шведском и Швајцарском. Од 2006. године када је Србија постала чланица Партнерства за мир, постепено смо унапређивали нашу сарадњу, посебно у области реформе одбране, а постоји још много заједничких интереса на којима се може сарађивати, на обострану корист – и НАТО и Србије, оценио је генерал Абриjел.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питања страних и домаћих новинара на заједничкој конференцији за медије након отварања скупа, врховни командант Савезничке команде за трансформацију, генерал Стефан Абриjел истакао је да је НАТО отворен за онај ниво сарадње који одговара Србији, али оставља нашој земљи да сама донесе коначну одлуку о евентуалном чланству у Севреноатлантском савезу.

Одговарајући на питање о НАТО бомбардовању Југославије, генерал Абриjел је поручио да сви знају и памте шта се дешавало у прошлости, али да сада треба кренути ка будућности и да је београдска конференција порука да се сада налазимо у новом окружењу.

Он је навео да Србија као чланица Партнерства за мир сарађује са НАТО, уз оцену да од тога имају корист и Београд и Брисел, додајући да НАТО може да користи српска војна искуства и да кроз заједничку сарадњу ради на превенцији криза.

Генерал Милетић је нагласио да одржавање скупа на коме учествују представници више од 60 држава потврда да Србија у области одбране и безбедности држи корак са савременим светом, али и да дели исте вредности са свим демократским земљама света. Такође, како је навео, то је и знак да је Србија на међународном плану препозната и прихваћена као поуздан и пожељан партнер.

Генерал Милетић је изразио уверење да ће резултати скупа бити интензивирање сарадње у области одбране са великим бројем земаља, "са којима нас повезују заједнички интереси и које уважавају наше стратешко опредељење за војну неутралност". 

 
Email