Вести
26.08.2009

Припадници тима АМЕТ-12 вратили се у Србију


После шест месеци проведених у мисији Уједињених нација MONUC у ДР Конго, шесточлани тим за евакуацију ваздушним путем АМЕТ-12, вратио се у Републику Србију.  

Чланови тима, лекари мајор Милибор Костић и Гордана Бејатовић и санитетски техничари старији водник I класе Александар Павићевић, старији водник Милан Марковић, Јелена Ђорђевић и Нада Коцић, били су у мисији од 4. фебруара до 25. августа 2009. године.  

Мировна мисија Уједињених нација у ДР Конгу (MONUC) успостављена је у новембру 1999. године, у складу са Повељом ОУН и на основу Резолуције СБ УН 1279. Реч је о јединој мировној мисији у којој Министарство одбране и Војска Србије учествују са јединицом, која образује два тима за медицинску евакуацију ваздушним путем.  

Од 7. марта 2003. године, када је упућен први санитетски тим у ДР Конго, санитетски тимови се у мисији ангажују са мандатом од шест месеци. За време свог мандата АМЕТ-12 је био ангажован на бројним ваздушним евакуацијама, евакуацијама моторним возилима од аеродрома до болнице у Киншаси и на медицинском обезбеђењу званичника који су посећивали снаге Уједињених нација.

Email