Вести
23.02.2009

НОВОПРОМОВИСАНИ ГЕНЕРАЛИ ОРУЖАНИХ СНАГА САД У ПОСЕТИ СРБИЈИ


Министар одбране Драган Шутановац састао се данас у Дому гарде у Топчидеру, са слушаоцима програма обуке високих официра Оружаних снага САД - CAPSTONE, који се налазе у посети Републици Србији.

У двадесеточланој америчкој делегацији, коју предводи адмирал у пензији Херолд Геман, налазе се и 16 новопоромовисаних бригадних генерала различитих видова, родова и служби и високи цивилни службеници, који се усавршавају на Националном универзитету одбране САД.

Министар одбране Србије укратко је упознао генерале и високе државне службенике, који ће у будућности заузимати највише положаје у Министарству одбране и ОС САД, са безбедносном ситуацијом у региону. Он се посебно осврнуо на ситуацију на Косову и Метохији, насталу после самопроглашења независности те покрајине, као и на професионалну сарадњу са КФОР-ом. Министар Шутановац је указао и на будуће правце реформе система одбране.

Америчке високе официре примио је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић. Он је том приликом изразио очекивање да ће гости након сусрета са представницима Министарства одбране и Војске Србије стећи уверење да и мале војске могу бити добро обучене, ефикасне и професионалне, да успешно спроводе реформе и трансформацију, прилагођавајући се светским стандардима и да могу бити поуздан партнер у борби против свих безбедносних изазова и претњи. Генерал Милетић је истакао добру билатералну војну сарадњу са земљама региона и шире, посебно са ОС САД.

У оквиру посете, амерички официри су са званичницима Министарства одбране Србије учествовали у раду округлог стола посвећеног политици одбране и стратегији.

Email