Вести | Државно партнерство са Охајом
13.03.2009

Припадници Војске Србије у посети Националној гарди Охаја


У оквиру Плана билатералне војне сарадње Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, бригадни генерали Ђокица Петровић, командант Прве бригаде КоВ и Јовица Драганић, начелник штаба ВиПВО, потпуковник Милан Мајкић и мајор Станко Перић, боравили су од 21. фебруара до 1. марта на студијском путовању у САД, у команди Националне гарде Охаја, са седиштем у Колумбусу.

Поред сусрета и упознавања са командантом генерал-мајором Грегоријем Вејтом, његовим помоћницима за Ваздухопловство и Копнену војску и осталим челним официрима Команде, старешине Војске Србије сагледале су структуру Штаба Националне гарде и функционисање Оперативног центра за ванредне ситуације државе Охајо.

Током вишедневног боравка делегација је обишла и базу 179. авио-винга у Менсфилду, која располаже са, углавном, транспортним авионима типа Ц-30, те авио-базе лоциране у Толеду и Спрингфилду, односно авио-батаљон у Колумбусу, у којима су сагледали њихову структуру, опрему и технику којом располажу.

Како је тематика студијског путовања била везана уз улогу начелника штаба у управљању штабом, највише пажње посвећено је сагледавању начина рада Команде Националне гарде као целине и сваког њеног одсека, односно Центара за обуку њених припадника.

О својим утисцима из Охаја, бригадни генерал Јовица Драганић каже:

– Посета је била изузетно добро организована и веома корисна. За нас је било посебно занимљиво да видимо какав је начин рада начелника штабова и функционисањем оперативних центара. Посебну пажњу привукла је обука пилота за исије. Током свих обилазака јединица представљено нам је све што нас је занимало.

Поред осталог, имали смо прилике да видимо на делу њихове авионе и пилоте, а једном приликом, у кабини Ф-16 летео је и наш потпуковник Милан Мајкић. Било је корисно видети и каква је обука подофицира, односно какви су програми помоћи појединцима и њиховим породицама. Посебно онима који су учествовали у мисијама. Упознали смо гостопримљиве људе, њихов начин живота, културу... Гледали смо и једну сјајну кошаркашку утакмицу између Охаја и Пенсилваније... У Србију смо се вратили са новим војничким и пријатељским искуством – истиче генерал Драганић.

У једном од центара, смештеним у Равени, припадници Војске Србије имали су прилику да разгледају најсавременије тренажере за обуку у вожњи и гађању из пешадијског и тенковског наоружања и да седну за управљачке механизме борбеног возила бредли и једног од најсавременијих тенкова данашњице типа абрамс.

Гости из Војске Србије присуствовали су годишњем скупу првих подофицира ваздухопловства и скупу команданата, командира и првих подофицира Националне гарде, коме је присуствовао и гувернер државе Охајо. Том приликом је генерал Вејт, обраћајући се присутнима и поздрављајући чланове делегације ВС, рекао да Оружане снаге САД одржавају овакав вид међународне војне сарадње са више од 60 држава у свету, али да је сарадња са Војском Србије једна од најуспешнијих, што је, како је нагласио, и званични став Вашингтона.

Срдачни домаћини су, између осталог, омогућили својим гостима незаборавно учешће на официрском балу припадника Националне гарде.

Од приказаног и виђеног током студијског путовања много тога се може применити и у раду наших команди, посебно у области рада и ангажовања подофицирског кора и првих подофицира, заједнички је закључак чланова наше војне делегације након повратка из Охаја.

Email