Вести
24.12.2010

Обележен Дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране


Поводом 24. децембра, Дана Ваздухопловства и ПВО, у 204. ваздухопловној бригади у Батајници, данас је одржана свечаност којој су присуствовали начелник штаба Команде ВиПВО бригадни генерал Јовица Драганић, командант 204.ваздухопловне бригаде бригадни генерал Мирко Вранић и друге званице Војске Србије.

Честитајући празник, генерал Драганић истакао је да је данашњи дан прилика да се подсетимо на херојска дела припадника ВиПВО.

- Са поштовањем и пијететом сећамо се ваздухопловаца и противавионаца у априлском рату 1941. године, када су упркос великој надмоћности непријатеља извели 1. 400 борбених летова и оборили 60 непријатељских авиона. У тој неравноправној борби 138 летача и 576 нелетача дало је своје животе за слободу отаџбине и преселило се у легенду инспиришући нове генерације за велика дела.

Драганић је подсетио на развојну фазу вида ВиПВО и нагласио да се на бази обновљених пројектних, ремонтних, производних, медицинских и образовних капацитета заснива развој и опстанак вида ВиПВО.

- Први и основни задатак била је заштита и контрола суверенитета ваздушног простора Републике Србије. Обезбедили смо непрекидност функционисања и потребну ефикасност рада у систему ПВО. У току протекле године реализовали смо низ вежби. Најзначајнија и најсложенија активност из домена обуке било је гађање ракетних јединица ПВО на полигону Шабла у Бугарској. Стекли смо значајна искуства у планирању, организовању и извођењу овако сложених вежби – рекао је бригадни генерал Драганић.

Он је истакао је да је у протеклом периоду урађена организацијска доградња команди и авијацијских јединица у делу који се односи на безбедност летења. У домену нормативне регулативе током 2010. године израђен је значајан документ – Нацрт доктрине ВиПВО који је у процедури усвајања и који ће бити основ за наставак развоја и израде постојећих правила и упутстава и других нижих правила и докумената.

- У току 2011. године биће настављен рад на постојећим пројектима са акцентом на економски аспект опремања и изналажења оптималног модела набавке – подвукао је Драганић.

 

Email