Вести
29.07.2011

Генерал Диковић обишао учеснике вежбе у Украјини


Командант Копнене војске Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић обишао је јуче јединице Војске Србије које учествују на међународној вежби „Rapid Trident-2011“ у Украјини.

На полигону „Јаворoв“, где се изводи здружена вежба, организован је дан за госте и медије. Око 1.600 учесника увежбавања, из 14 партнерских земаља, приказало је тактичке процедуре које примењују ангажоване снаге у мировним мисијама, односно операцијама принуде на мир.

Вежба је започела десантом мултинационалних ваздушних снага, међу којима су била и два тима из састава нашег 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде. Скоковима из авиона IL-76 и C-130 херкулес, те елиминасањем илегалних оружаних формација, врхунску обученост демонстрирало је више од 200 падобранаца.

Припадници пешадијског вода 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Војске Србије, применом рутинских поступака, пратили су конвој, извлачили повређене из погођеног оклопног борбеног возила и обезбеђивали хелихоптерски транспорт рањеника. Проналажење и неутралисање илегалних оружаних формација, рад на контролном пункту Уједињених нација и разминирање подручја, те деконтаминација људства и технике били су део садржаја јучерaшњег тактичког увежбавања осталих земаља учесница.

Приликом реализације различитих активности, учесници вежбе користили су индивидуалне системе наоружања - симулаторе погодка (IWS MAILS), који у међусобној размени ватре бележе све поготке и губитке у људству супротстављених страна, што даје реалну слику оспособљености појединаца и јединица.

- Заједничка обука војника из 14 земаља Партнерства за мир за нас јесте значајна јер на тај начин можемо сагледати у којој су мери наши војници оспособљени у односу на остале. И наше старешине тако могу сагледати шта су тежишта у обуци, у складу са савременим изазовима безбедности - рекао је генерал Диковић после вежбе, и додао да је лепо видети и нашу заставу међу заставама осталих земаља.

Вежба „Rapid Trident-2011“ промовише регионалну стабилност и безбедност, јача међународно војно партнерство и поверење међу земљама, те побољшава интероперабилност држава које на њој учествују.

Поред припадника америчке војске у Европи, војске Украјине – организатора и домаћина – на вежби су учествовали представници оружаних снага из Србије, Летоније, Белорусије, Молдавије, Словеније, Канаде, Пољске, Велике Британије, Литваније и Естоније, затим, националних гарди Калифорније и Јуте, те припадници америчких ваздухопловних снага за Европу. 

Погледајте фотогалерију!

Email