Вести
25.05.2009

Формиран Одсек за интернет


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић, званично је данас отворио Одсек за интернет у Центру за командно-информативне системе и информатичку подршку система одбране, Управе за телекомуникацију и информатику Генералштаба Војске Србије.

Формирање Одсека и његово ангажовање на пословима веб хостинга пружиће потпуну контролу сервиса неопходних за присуство Министраства одбране и Војске Србије на интернету, и обезбедити организациону целину која ће знањима и искуствима повећати сигурност и заштиту сервиса на интернету.

Генерал-мајор Радивој Вукобрадовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику ГШ ВС, нагласио је да су Министарство одбране и Војска Србије до сада били корисници комерцијалних хостинг провајдера, што је често доводило до проблема у одржавању садржаја презентација и њихове сигурности. Систем одбране је, како истиче генерал Вукобрадовић, зато и формирао Одсек, који ће квалитетним кадром и савременим техничким средствима успешно одговорити на све облике нарушавања сигурности система.

Одсек за интернет у свом саставу има осам припадника Војске од којих су три официри, инжењери информатике и пет подофицира, техничара за информатичку подршку. Инжењери раде на анализи евентуалних нарушавања сигурности система и на формирању система за детекцију неисправности и напада на систем. Подофицири имају задатак да надгледају рад сервиса. Надлежности Одсека су успостављање сервиса, одржавање и заштита успостављених сервиса.

Email