Вести
09.11.2017

Одржан динамички приказ дела пројекта "1500+"


Динамичком приказу дела пројекта "1500+" и тестирању новог стрељачког наоружања, заштитне балистичке опреме и других средстава из производног програма предузећа одбрамбене индустрије Србије, на полигону „Никинци“, данас су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима. 
 
Министар Вулин подсетио је да се по наређењу врховног команданта Војске Републике Србије, председника Александра Вучића, пројекат "1500" наставља пројектом "1500+".
 
- То је наш начин да покажемо да ћемо армију и даље унапређивати, да ће сваки наш војник бити опремљен у складу са највишим светским стандардима и да ће моћи да се носи са сваком опасности и сваким изазовом који може пред њега бити постављен. Ми смо вам данас показали нову генерацију стрељачког наоружања али и нову балистичку заштиту и опрему, приказали смо вам и нова возила, нову оптику и показали смо вам, што је најважније, све оно што је продукт наше памети и нашег знања. Ово су осмислили и урадили, у највећој могућој мери, наши конструктори и инжењери, наша одбрамбена индустрија Србије - рекао је министар одбране и додао да нема много земаља у свету које могу да се похвале да раде тако широку палету производа намењених војсци.
 
- Наша Војска, захваљујући оваквој политици и оваквом опремању, моћи ће да се носи са било којим изазовом који се пред њу постави, наш војник ће бити заштићен, биће му свакако повећана и ефикасност баш као и наших јединица, а биће омогућено нашим старешинама да на бољи и безбеднији начин командују. Биће омогућено да наша армија заиста може да се поноси оним што смо данас овде приказали.  Најзначајнији светски часописи у овој области су говорили и писали о приказу наше "Слободе 2017", посебно обраћајући пажњу на модуларну пушку, продукт наше памети и нашег знања а поштовану и цењену свуда у свету, баш као што је и наша Војска - рекао је министар Александар Вулин.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да се у Војсци Србије пажљиво прати све што се догађа на савременом бојишту, у складу са наглим и брзим развојем савремених средстава наоружања и војне опреме.
 
- Најважније од свега је да наш војник на бојишту буде добро заштићен и да његови витални делови тела буду заштићени а средства која сте данас видели пружају највећи могући степен заштите нашем војнику који је најмање једнак са степеном заштите сваког војника много савременијих и развијенијих земаља. Такође, са средствима и опремом којом располаже војник, он може лако и брзо да уочи опасност што је веома важно а исто тако и да брзо на њу реагује. Видели сте ефикасност дејства из стрељачког наоружања, са борбеног оклопног возила, а сматрам најважнијим то што смо данас могли да уочимо да смо успели, упркос свим тешкоћама, да сачувамо капацитете наше одбрамбене индустрије и да способност нашег војника, а самим тим и наше војске, не зависи од других, односно од увоза већ да ми развијамо оно што нам треба - рекао је генерал Диковић.
 
В.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић  подсетио је да пројекат "1500+" представља наставак опремања елитних јединица Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом, претходно започет кроз реализацију пројекта "1500".

- Приказаним наоружањем значајно ће се повећати способности, пре свега, пешадијских и специјалних јединица Војске Србије  и то је један од наших приоритета и он се одвија у склопу знатно ширег пројекта развоја и повећања способности наоружања Војске Србије који је започео пре две године и предвиђа да се 90 система новог и модернизованог наоружања муниције и вођених ракета али и осталог уведе у Војску Србије и да се њене способности доведу на задати ниво - рекао је Милорадовић.
 
Пројекат "1500+" обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17  6,5 x 39 мм / 7,62x39 мм, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91 / 16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М12 и тактичке пиштоље Е3 9мм ПАРА -  што су све производи "Застава оружја а.д." Крагујевац и РБГР 40мм, који производи ППТ Наменска.
 
Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео нишан као и осматрачко- нишанских монокулара и бинокулара за ноћна дејства.
 
Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта "1500+" су и  савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа "МИЛОШ",  нова генерација осматрачких оптоелектронских система "МИП-1" као и оклопна борбена возила "ЛАЗАР- 3".
 
 Осим наведеног, пројекат "1500+" обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе ВРАБАЦ и КВАДКОПТЕР и нова неборбена возила ЗАСТАВА НТВ.

Погледајте фото-галерију.

Email