Вести
01.02.2012

Обележен Дан 4. бригаде Копнене војске


Обележен дан 4. бригаде Копнене војскеУ Врању је јуче свечано обележен Дан 4. бригаде Копнене војске и Дан града Врања - 31. јануар, који се прославља у знак сећања на исти датум 1878. године када је командант Шумадијског корпуса српске војске генерал Јован Белимарковић са одредима устаника ослободио Врање и околину од вишевековног турског ропства.

Прослава празника започела је сечењем славског колача у цркви Свете Тројице и полагањем венаца на споменик ослободиоцима Врања, настављена централном свечаношћу у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ и завршена свечаном академијом у врањском Народном позоришту.

Свечаности у врањској касарни присуствовали су командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић, заменик начелника Војне болнице Ниш пуковник Александар Петковић, државни секретар Негован Станковић, посланици Народне скупштине Републике Србије, начелник Пчињског округа Будимир Михајловић, градоначелник Врања Мирољуб Стојчић, представници локалних самоуправа Владичиног Хана, Сурдулице, Босилеграда, Црне Траве и других општина Пчињског и Јабланичког округа, Српске православне цркве, МУП-а и бројних организација и предузећа са којима 4. бригада активно сарађује.

Обележен дан 4. бригаде Копнене војскеЧеститајући празник припадницима 4. бригаде, командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић је подсетио је на резултате ове јединице у протеклом периоду, професионализам, однос према раду и изградњи оперативних способности.

„Ваша хуманост и солидарност, исказана небројено пута до сада - поручио је генерал Мојсиловић старешинама и војницима - само је потврда укупних квалитета са којима располажете и ја вам због тога одајем признање“.

Градоначелник Врања Мирољуб Стојчић нагласио је да су припадници врањске јединице свакодневни активностима, залагањем и личним примером показали да су достојни поштовања и дивљења.

У свом обраћању присутним гостима, командант 4. бригаде бригадни генерал Милосав Симовић подсетио је да је традицију Првог пешадијског пука, дугу пет деценија и пет ратова, наставила 78. моторизована бригада, а данас то чини 4. бригада чији је главни задатак да обезбеди мир свим грађаним Пчињског и дела Јабланичког округа, без обзира на њихову националну, верску и политичку припадност.

„Припадници 4. бригаде препознатљиви су по војничком и људском односу према Србима, Албанцима, Ромима, Бугарима и свим другим грађанима југа Србије - рекао је генерал Симовић - и за њих ће и даље највеће вредности бити војничка и официрска част, верност отаџбини, посвећеност војном позиву, дисциплинованост и човечност“.

Обележен дан 4. бригаде Копнене војскеНајбољима су додељене награде и признања, за најбољу чету у 4. бригади проглашена је 2. пешадијска чета 41. пешадијског батаљона, којом командује поручник Ђорђе Петровић, док је за набољу базу изабрана база „Печено брдо“, предвођена поручником Александром Пешићем. На крају свечаности изведен је дефиле свих јединица бригаде.

Свечана академија поводом Дана 4. бригаде и Дана града Врања одржана је у Народном позоришту „Бора Станковић“ и на њој је изведен концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Павла Марковића. Посебно одушевљење припадника 4. бригаде и грађана Врања изазвали су наступи солиста Наде Павловић и Биљане Петковић.

Свечаној академији присуствовали су командант 4. бригаде бригадни генерал Милосав Симовић, градоначелник Врања Мирољуб Стојчић и други гости.

Email