Вести
13.02.2011

Концерт „Наша деца“ у Дому Војске Србије


У сусрет Дану Војске Србије, у свечаној сали Дома војске у Београду вечерас је приређен концерт „Наша деца“ на коме су, уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, наступали малишани чији су родитељи запослени у Министарству одбране и Војсци Србије.

Талентованим дечацима и девојчицама, на концерту организованом другу годину за редом, придружили су се и познати музичари Ана Станић и Владо Георгијев, чије су тате, такође, носиле униформу наше војске. Програм је водио глумац Вук Костић.

Свечаности посвећеној младим људима, које осим љубави према музици, повезује и то што су им родитељи запослени у систему одбране, у препуној сали Дома војске присуствовали су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић, припадници Министарства одбране и Војске Србије са породицама и познате личности из јавног и културног живота.

На музичкој свечаности поводом Дана Војске Србије, истакнутој уметници Мерими Његомир, режисеру Александру Мандићу и професору др Слободану Арсенијевићу додељена су одликовања - "Војна спомен медаља за изузетан допринос систему одбране Републике Србије". Одликовања је уручио министар одбране Драган Шутановац.

Близнакињама Марини и Марији Гобовић припала је част да отворе овогодишњи концерт "Наша деца" прелепом народном песмом "Јечам жњела". Сестре имају 26 година, живе у Београду и певају у народном оркестру РТС-а. Уметничким ансамблом "Станислав Бинички"“ дириговао је начелник мајор мр Игор Митровић.

У наставку програма, публика је уживала у наступу шеснаестогодишње ученице Хелене Поповић из Београда која је на клавиру извела Бетовенову Пасторалну сонату.

Затим се представила и најмлађа учесница концерта, осмогодишња Анђела Марковић из Краљева, која је на виолини, без трунке треме, извела композицију „Ждрал“.

Нешто старији, дванаестогодишњи Ђорђе Костић из Руме, чија је ужа специјалност хармоника, одсвирао је композицију Токата.

Десетогодишња Мила Смиљковић, која живи у Нишу, отпевала је народну песму из тог краја, под називом „А што ти је мила кћери јелек раскопчан“.

Уз пратњу гудача ансамбла „Бинички“, наступила је Краљевчанка Марија Чоловић, изводећи композицију „Алар Ноктурно“. Марија има 12 година и свира виолину.

Седамнаестогодишња Олга Обреновић из Београда извела је Моцартову арију Церлине из опере „Дон Жуан“.

Публика је, такође, уживала у звуцима акустичне гитаре, на којој је Марко Радојковић, који има 16 година и живи у Прокупљу, извео чувену нумеру „Каватина“ из филма „Ловац на јелене“.

У наставку програма, четрнаестогодишњи Јован Стојшић, из Руме, на хармоници је одсвирао композицију „Дунавски таласи“.

Флаута је инструмент помоћу кога Нина Стаменковић тражи уметнички израз. Она има 19 година и живи у Чачку, а вечерас је извела композицију „Бадинери“ Јохана Себастијана Баха.

Низ класичних мелодија, својим извођењем популарне композиције „Бјутифул“ поп певачице Кристине Агилере, прекинула је Мирјана Коњиковац, четрнаестогодишња Београђанка.

Наставак вечери, обележиле су музичке нумере из познатих филмских остварења. Публици се најпре представила Кристина Бојковић, која има 17 година и живи у Алексинцу, свирајући на флаути насловну нумеру из филма „Љубавна прича“.

Још једну познату филмску мелодију извела је Новосађанка Јована Протић, која има 17 година, а певала је композицију из филма „Титаник“.

Једанаестогодишња Сања Васиљковић из Београда, за наступ на вечерашњем концерту, определила се за соло певање. Сања је извела песму „Београд волим“, уз пратњу оркестра „Станислав Бинички“, а под диригентском палицом маестра Павла Медаковића.

На крају концерта министар одбране Драган Шутановац је рекао да је са изузетним задовољством и поносом вечерас присуствовао већ традиционалном концерту наше деце. „Са тремом или без ње, то су будући виртуози“, истакао је Шутановац и упутио подршку малишанима да истрају на свом путу, али и њиховим родитељима који издвајају новац за њихово музичко образовање у тешким временима, усмеравајући их ка правим вредностима.

 

Email