Вести
03.03.2012

Обука извиђача 21. пешадијског батаљона за преживљавање зими


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обука извиђача 21. пешадијског батаљона за преживљавање зимиНа обронцима Голије у току је двонедељна обука извиђача 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске за преживљавање у зимским условима. Извиђачи су обуку започели у понедељак а након десет радних дана на падинама ове снежне планине, следи скијашка обука на Копаонику.

Циљ, пре свега физички, веома захтевног процеса, по речима поручника Драгана Митровића, начелника Групе за извиђање у команди ове јединице, је да се војници, јединице и извиђачки органи обуче и увежбају за извршавање задатака зими, на заснеженом и залеђеном терену и по непроходном земљишту.

- Само неки од елемената обуке су израда бивака и склоништа у снегу и реализација наменских задатака као што је извиђачка патрола и осматрање зими, истиче поручник Митровић.

Обука извиђача 21. пешадијског батаљона за преживљавање зимиИзражавајући своје задовољство досад постигнутим резултатима, командант 21. пешадијског батаљона, смештеног у Рашкој, потпуковник Мирослав Стефановић, истиче да се обуци извиђачке јединице током целе године придаје изузетан значај. Основ је, пре свега, физичка спремност за извршавање задатака у свим временским условима.

- Ова зима је била веома погодна због обиља снега и сложених метеоролошких услова. Поред обучавања у класичним радњама и поступцима ми смо ове године имали и изузетну практичну прилику да прикажемо употребу извиђачких јединица за помоћ органима локалне самоуправе и народу током ванредне ситуације, истиче потпуковник Стефановић и додаје да је, у свему циљ остварен, а да су војници и старешине сада богатији за ново искуство једне јаке зиме.

Email