Вести
09.01.2017

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију у Централноафричкој Републици


Свечани испраћај пете ротације контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) одржан је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.Данашњој свечаности присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са члановима проширеног колегијума начелника Генералштаба, представници организацијских јединица Министарства одбране и породице и пријатељи мировњака.

У Централноафричку Републику биће упућено 70 припадника Војске Србије који ће наредних шест месеци у саставу Војне болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA.

Командант српског контингента биће пуковник Драган Антић, а командант војне болнице у овој ротацији биће потпуковник др Вељко Милић.Генерал Драганић је поручио да су српски војници и медицинари препознати у мисијама као високопрофесионални, часни и одговорни и да постављају високе стандарде у раду и понашању за своје колеге у мисији и нове контингенте наше војске, доприносећи тако и угледу Републике Србије у свету.

– Прошле су две године од када Војска Србије у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици ангажује војне посматраче, штабне официре и војну болницу задужену за медицинско збрињавање више хиљада припадника снага у мисији. За претходне две године лекари и медицински техничари наше војне болнице су прегледали више од 20.000 пацијената, излечили више од 1.300 оболелих од маларије, извршили 210 сложених хируршких операција и 140 медицинских евакуација, обавили 2400 стоматолошких прегледа и збринули 620 различитих повреда припадника Уједињених нација, рекао је генерал Драганић и поручио „плавим шлемовима“ који одлазе да треба да наставе успешан систем рада војне болнице који су успоставиле њихове колеге у претходне четири ротације.

– У зони операције обављаћете одговорне дужности на медицинском збрињавању припадника снага у мисији — спасаваћете животе. Рад у мисији биће велики изазов на личном и професионалном плану, будући да ћете задатке извршавати у међународном окружењу, на непознатом терену, у неповољним климатским условима, далеко од ваших најмилијих, истакао је заменик начелника Генералштаба.У оквиру свечаности, генерал Драганић је команданту српског контингента пуковнику Антићу предао заставу Републике Србије уз речи да се „високо и поносито вијори у Централноафричкој Републици“.Раније данас, срећан пут и успех у мисији припадницима српског контингента, пожелео је  начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.Истичући да је веома важно што у саставу контингента има људи који су раније били ангажовани у овој и другим мисијама, генерал Диковић је рекао да то драгоцено искуство користе у извршавању задатака.

–  Предводе вас људи који су искусни и који знају свој посао и зато им можете веровати. Верујте у себе и своје способности, будите дисциплиновани и одговорни и при извршењу задатака, пре свега, брините о свом здрављу и својој безбедности – додао је генерал Диковић.

Email