Вести | Цивилно-војна сарадња
21.03.2011

Посета министра Шутановца и представника Владе Пријепољу и Прибоју


Потпредседница Владе Верица Калановић, министар одбране Драган Шутановац, министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милоје Милетић обишли су данас јединице Војске Србије које су ангажоване на одржавању понтонског моста у селу Бродарево код Пријепоља.

Министар Шутановац том приликом рекао је да, као и у другим деловима Србије, где је дошло до елементарних непогода, Војска Србије је у Бродареву помогла угроженом народу постављајући понтонски мост преко кога је више села спојено са градом.

Шутановац је додао да је Војска овде присутна већ три месеца и да ће ту остати док се не направи нови мост. Иако војска сноси одређене трошкове који нису занемарљиви, то, према министровим речима, није важно у поређењу са важношћу повезивања Војске и грађана.

Министар је подсетио да је Војска у процесу професионализације и да су на мосту ангажовани искључиво професионалци- припадници Понтонирског батаљона из Шапца. Он је позвао локално становништво да се пријављује за професионалну службу у Војску Србије.

Потпредседница Владе Верица Калановић је рекла да данашња посета представника Владе Србије показује да није заборављен овај крај и додала да је војска поставила понтонски мост као привремено решење, али он омогућава ефикасан саобраћај и за људе и за возила. Калановићка је најавила да ће крајем марта бити завршен пројекат новог моста на Лиму и да би се, до краја године, могло очекивати да он буде пуштен у саобраћај.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић казао је да, поред сагледавања ситуације везане за изградњу моста, циљ данашње посете представника Владе је и сагледавање економске ситуације тог краја.

Капетан бојног брода Небојша Јоксимовић предочио је делегацији Владе капацитете и техничке карактеристике моста, нагласивши да петнаест припадника Понтонирског батаљона непрекидно обезбеђују мост, прате водостај и регулише саобраћај.

Током посете Пријепољу, потпредседница Владе Верица Калановић, министри Шутановац и Ћирић разговарали су и са председником општине Драгољубом Видаковићем о санацији последица поплава и актуелним пројектима развоја тог града.

Припадници Понтонирског батаљона Речне флотиле поставили су 17. децембра прошле године понтонски мост дужине 65 и ширине седам метара и тако омогућили мештанима десетак села испод планине Јадовник, са десне обале Лима, везу са магистралним путем према Пријепољу и Бијелом Пољу. Мост је постављен петнаест дана после оштећења моста преко Лима у незапамћеним бујицама и поплавама у овом делу западне Србије. Радови су трајали неколико сати и изведени су по веома хладном времену и снежној вејавици.

Понтонски прелаз омогућио је прелазак Лима на истом месту где и претходни, саграђен пре тридесет година. Мештани су, пре интервенције инжењераца Војске Србије, петнаест дана морали да путују возом 12 километара до Лучица да би прешли Лим, а то је највише времена одузимало ђацима који иду у Пријепоље у средње школе.

 

Email