Вести
07.09.2012

Официр Војске Србије у мисији на Блиском истоку


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица примио је данас мајора Сашу Перића који у недељу путује у Тел Авив ради учешћа у мултинационалној операцији УН на Блиском истоку (UNTSO).

генерал Бјелица и мајор ПерићМајор Перић ће у овој мисији наредних годину дана бити на дужности војног посматрача.

Организација УН за надгледање примирја на Блиском истоку – UNTSO успостављена је 29. маја 1948. године са циљем спречавања обнове сукоба између Израела и арапских земаља. UNTSO је прва мултинационална операција под окриљем УН.

Задатак снага УН је надгледање линије раздвајања и прекида ватре између сукобљених страна у подручју Суецког канала и Голанске висоравни и пружање помоћи снагама УН у Јужном Либану.

Војни посматрачи у UNTSO обављају дужност посматрајући и извештавајући о кршењима споразума о прекиду ватре, дезангажовању и другим активностима битним за њихову зону операција.

Србија учествује у мисији UNTSO на основу билатералног договора са Аустријом о привременом преузимању једне од шест позиција војних посматрача додељених влади Аустрије. Привремено преузимање позиције трајеће три године.

Email