Вести | Цивилно-војна сарадња
27.10.2014

Регионални семинар о цивилно-војној сарадњи


У организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије данас је започео регионални курс о цивилно-војним односима и цивилно-војној сарадњи. Слушаоци већ традиционалног седмог по реду окупљања овакве врсте су припадници Министарства одбране и Војске Србије, оружаних снага Босне и Херцеговине, Краљевине Холандије, Црне Горе, Грузије, Украјине, Киргиске Републике, Мађарске, Републике Либан, Пољске, као и институција и цивилних организација Црвеног крста Србије, Београдског центра за безбедносну политику, Факултета безбедности, Факултета политичких наука, Сектора за ванредне ситуације МУП и Програма УН за развој.

 

Отварању курса присуствовали су заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић, амбасадор Републике Либан др Туфик Жабер, изасланици одбране Канаде, Холандије, Босне и Херцеговине, као и помоћник изасланика одбране Пољске.

Отварајући курс, начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу пуковник Звонимир Пешић истакао да је реч о скупу који већ превазилази границе регионалног, имајући у виду учеснике и предаваче.

- У савременим војним операцијама успешно решавање цивилних проблема, обезбеђује успех за целу војну мисију – истакао је пуковник Пешић подсећајући на догађаје које су обележили годину која је за нама, у којима је, управо, цивилно-војна сарадња била у првом плану.

 

Циљ петодневног курса је сагледавање сложених услова оперативног окружења и претњи безбедности које нису само локалног и регионалног него и глобалног значаја. Курс је прилика да слушаоци стекну потребна основна знања о цивилно-војним односима и цивилно-војној сарадњи и њиховом узајамном односу. То је уједно и прилика да припадници Војске Србије размене ставове и искуства о питањима цивилно-војне сарадње са учесницима курса, цивилима и колегама из иностранства.

Током трајања семинара, наставу ће изводити мешовити инструкторски тим који чине припадници оружаних снага Канаде и Холандије, Црвеног крста Србије, Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, са Београдског универзитета, представници Одељења за цивилно војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, али ће и слушаоци из иностранства бити у прилици да представе концепт ЦВС у оружаним снагама држава из којих долазе.

Email