Вести
15.02.2011

Председник Републике одликовао припаднике Војске Србије поводом Дана државности


Председник Републике Србије Борис Тадић одликовао је данас поводом Дана државности припаднике Војске Србије, мајора пилота Слободана Јоцића и поручника Дејана Милосављевића златном, односно сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“. Медаље су уручене и шесторици припадника Министарства унутрашњих послова и двојици грађана који су својом храброшћу и пожртвованошћу заслужили та висока признања.

Свечаности у згради Председништва Србије присуствовали су патријарх српски господин Иринеј, председник Владе Мирко Цветковић, председник Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, министар одбране Драган Шутановац, министри у Влади, академици, представници традиционалних верских заједница и угледне званице из политичког, културног и јавног живота земље.

Председник Републике Борис Тадић честитао је одликованима у има Републике Србије и у име грађана Србије, због дела које су учинили, показујући храброст, несебичност и солидарност. То су, рекао је председник, оне вредности које желимо да красе нашу земљу и нашу заједницу и у времену које долази.

– Ваш чин је лични, индивидуални, али тим чином учинили сте много за све нас. Данас, овде, заједно у институцији Републике Србије, морамо да упутимо поруку свима у Србији да несебичност, солидарност и лична храброст јесу високопоштоване вредности – рекао је председник Тадић.

Он је подсетио да се данас обележава двеста седам година српске државности и да је реч о дану када се подсећамо свих који су уградили свој живот, дела и идеале у државност Републике Србије. Тадић је нагласио да корени државности Срба сежу до седмог века, када историчари бележе постојање заједнице под нашим националним именом.


Председник Тадић истакао је Дан државности - празник када се на симболичан начин представља наше постојање – химном, заставом, грбом, свечаним песмама и ордењем.

Завршавајући говор, председник Тадић је још једном честитао празник, нагласивши да је уверен да ће Србија постојати и у времену које долази, земља која има сјајну будућност, упркос свим тешкоћама које је погађају последњу деценију.

Мајор Слободан Јоцић одликован је златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ због исказане личне храбрости приликом извршавања летачких задатака. Мајор Јоцић је 3. јуна 2010.године, на тактичком полигону аеродрома Лађевци, изводио летачку обуку у гађању, ракетирању и бомбардовању циљева на земљи са авионом Ј-22 ОРАО. Приликом завршних поступака у припреми групе за слетање, дошло је до отказа уређаја за извлачење стајног трапа. У образложењу одликовања наводи се да је мајор Јоцић у потпуности извршавао наређења руководиоца летења и примењивао радње предвиђене ваздухопловно-техничким упутством везаним за поступак отказа стајног трапа на авиону Ј-22.

Тек након неуспешне примене свих могућих поступака, руководилац летења донео је одлуку о примени додатних поступака и маневара авионом ради извлачења забрављене леве ноге стајног трапа, које је мајор Јоцић контролисано извео и управљо авионом до потпуног утрошка горива. Непосредно пре потпуног утрошка горива, руководилац летења наредио му је напуштање рејона аеродрома ка рејону Книћког језера. Мајор Слободан Јоцић одабрао је безбедан правац за напуштање ваздухоплова, усмерио авион у ненасељено место ради спречавања настајања људских жртава и додатне материјалне штете и напустио авион активирањем избацивог седишта.

Авион је пао у Книћко језеро, а мајор Јоцић Слободан се приземљио око 3 км југозападно од места пада авиона. Он је од настанка отказа стајног трапа до напуштања авиона покушавао да авион оспособи за слетање, до последњег тренутка провео је у ваздуху настојећи да сачува поверену технику. Комисија које је формирана ради утврђивања разлога и одговорности за настанак ванредног догађаја, није утврдила грешку пилота већ је мајора Јоцић Слободана предложила за награду узимајући у обзир шта је све именовани покушао у настојању сачува авион.

Мајор Јоцић Слободан је, наводи се у саопштењу поводом одликовања, приликом описаних дешавања, у изузетно стресној ситуацији, током које му је живот био угрожен, исказао личну храброст, смиреност, присебност, бригу за људске животе и поверену му технику и извршавао је наређења у потпуности и правовремено. Одликован је 2005. године медаљом заслуга за одбрану и безбедност II степена.

Поручник Дејан Милосављевић одликован је сребрном медаљом за храброст „ Милош Обилић“. Он је током спасавања људских живота, у запаљеној згради у Панчеву, извукао угрожене из дела зграде који није био доступан ватрогасним јединицама при чему је, како се наводи у саопштењу поводом одликовања, ризиковао сопствени живот и задобио телесне повреде. Поручник Дејан Милосављевић је командир 2. вода везе Чете везе Командног батаљона Специјалне бригаде КоВ.

Мајор Јоцић рекао је, после пријема одликовања, да има осећај среће, поштовања и части. Он је рекао да му је кроз мисли прошла ситуација у којој је ризиковао живот да спаси авион, а касније људске животе и имовину на земљи.

Поручник Дејан Милосављевић рекао је да одликовање председника представља изузетну част и признање за сваког официра. Он је истакао да се нада да је своју јединицу, Специјалну бригаду, приказао у најбољем светлу каква она и јесте.

Поред припадника Војске Србије златном медаљом за храброст одликовани су и припадници МУП: Владимир Грандић постхумно припадник Полицијске управе Нови Сад, Синиша Глишић, самостални полицајац у Сектору за ванредне ситуације, Родољуб Миловић из Управе криминалистичке полиције, Биљана Лазаревић, полицијски саветник у Управи полиције, Деан Заставниковић, млађи полицајац, припадник Полицијске управе за град Београд те грађанин Борис Гушић. Сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић“ добио је и грађанин Дарко Тијанић.

Email