Вести
07.09.2009

Сусрет министара одбране Србије и Кине


Министри одбране Србије Драган Шутановац и Народне Републике Кине генерал Лианг Гуангли састали су се данас у Београду. У срдачном и отвореном разговору у Дому Гарде у Топчидеру, коме је присуствовао и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, две делегације закључиле су да је досадашња сарадња била на високом нивоу, а утврђени су правци њеног будућег развоја.

Министар одбране Србије захвалио je кинеским гостима на свему што Кина ради на међународном плану поштујући међународно право и подржавајући Србију и њене интересе на Косову и Метохији.

- Штитећи право Србије на Косову и Метохији штитимо међународно право и штитимо право једне Кине. Желим да нагласим да Србија подржава политику једне и недељиве Кине – нагласио је Шутановац.

- Имам задовољство да поздравим министра одбране Народне Републике Кине Гуанглија. Имајући у виду да је ово прва посета после 25 година, да је ово узвратна посета, и посета која је дошла после потписивања споразума председника Тадића и Ху Ђин Таоа, сматрамо да је ово једна од веома важних стратешких посета Србији у овој години. Србија и Кина гаје традиционално добре односе и драго ми је да смо констатовали да су односи у области одбране најбољи у односима између две државе – рекао је министар Шутановац.

Шутановац је рекао да се разоварало о сарадњи у области одбране и проширењу те сарадње, уз констатацију да је она до сада била на високом нивоу и да постоји више праваца да се у будућности продубљује. Према његовим речима постоји велико обострано интересовање за сарадњу у области војне медицине, војног образовања и обуке, али и војноекономске и војнонаучне сарадње.

– Министра сам информисао да је Србија у протеклом времену приступила међународоној мисији у Чаду, као и да постоји са наше стране велико интересовање за очување глобалног мира, и да знамо да кинеска армија учествује у великом броју мисија у свету. Разговарали смо и о могућностима размене искустава у обуци за мировне операције. Желим да нагласим да је 20 официра Војске Србије усавршавано на војним школама у Кини у протеклом периоду, а и наша Војна академија имала је прилику да школује једног припадника кинеске Народноослободилачке армије – рекао је министар Шутановац.

Он је посебну захвалност упутио гостима из Кине на донацијама које је у протеклом периоду кинеско министарство сваке године упућивало Војсци Србије.

Према његовим речима, посебан акценат у разговорима две делегације стављен је на борбу против асиметричних претњи, тероризма, фундаментализма, организованог криминала и осталих претњи које угрожавају безбедност. Уз то, препозната је обострана жеља за сарадњу и размену информација у овој области.

- Желим да вас обавестим да ће делегација кинеског Министарства одбране и Народноослободилачке војске Кине бити присутна на нашем аеромитингу, што нам даје важан подстрек за даљу сарадњу, истакао је министар Шутановац.

Министар одбране Народне Републике Кине генерал Лианг Гуангли рекао је да у Србији борави на позив министра одбране Србије Драгана Шутановца. Он је изразио задовољство гостопримством које му је указано. Министар Гуангли рекао је у обраћању медијима да је данас имао плодоносне разговоре са српским колегом.

– Користим ову прилику да одам признање српском народу и српској војсци – рекао је Гуангли, нагласивши да иако су Кина и Србија географски удаљене, два народа веже традиционално пријатељство.

Министар одбране Кине истакао је да је у Србију пре свега дошао због продубљивања пријатељства и сарадње. Други циљ његове посете, како је рекао, јесте проучавање искустава српске стране у изградњи војске.

Према речима госта из Кине, разговарало се о билатералној сарадњи, актуелној политичкој ситуацији и међународној безбедносној политици.

– Изнео сам три предлога за јачање сарадње. Прво је учвршћивање традиционалног пријатељства две земље и две војске, друго је наставак тренда сарадње на највишем нивоу као и сарадња у области обуке кадра – истакао је министар Гуангли. Он је рекао да се сложио са предлозима министра Шутановца да се сарадња настави у областима мировних операција и војне индустрије.

Министра Гуанглија ће у наставку посете примити Председник Републике Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и министар иностраних послова Вук Јеремић. Министар Шутановац рекао је да та чињеница сведочи о значају посете кинеског министра одбране.
 

Email