Вести | Цивилно-војна сарадња
19.09.2015

Отворени дан на аеродрому „Батајница“


Скоком седам падобранаца Специјалне бригаде Војске Србије из хеликоптера Ми-8, са висине од 1.200 метара, започела је манифестација „Отворени дан 204. ваздухопловне бригаде“ на војном аеродрому „Батајница“. На небу изнад војног аеродрома убрзо су се завијориле заставе Србије и Војске, што су аплаузом испратили окупљени грађани.Ова манифестација, која се организује већ неколико година за редом, прилика је да се грађани и шира јавност упознају са наоружањем и војном опремом коју користи Војска Србије, као и са задацима и мисијама који су додељени 204. ваздухопловној бригади. Љубитељи Ратног ваздухопловства и ПВО били су у прилици да виде и део опреме и наоружања које на аеророму Батајница користи 250. ракетна бригада и 126. бригада ВОЈИН.

Уз традиционалну велику интересовање грађана, отворени дан 204. бригаде посетио је бригадни генерал Душко Жарковић, заменик команданта РВ и ПВО са сарадницима, бројни председници општина и представници цивилних организација.Данашња манифестација била је прави мали празник за очи, како на земљи, тако и на небу, јер су посетиоци данас на аеродрому „Батајница“ могли да виде авионе миг-29, миг-21, супергалеб Г4, ласта, утва и хеликоптере Ми-17, Ми-8, газеле и гаме, као и ракетни систем нева и опрему која се користи за осматрање ваздушног простора Републике Србије и навођење ваздухоплова.

Међутим, главни адут „Отвореног дана“ био је летачки програм ваздухоплoва, а авиони и хеликоптери грмели су данас на батајничком небу.Пилоти 252. школско-тренажне ескадриле на авиону супергалеб Г4 показали су како изгледа подршка једниницама копнене војске и дејство по објектима на земљи. Изнад њих на небу авион миг-21 им је пружао ловачки заштиту. Пилоти авиона миг-29 будно су мотрили и штитили акцију авиона супергалеб Г4, чији је налет на земљи пратио циљано симулиране детонације. Пилоти субергалеба оставили су публику без даха грацозним бравурама.

Након тога посетиоци су били у прилици да виде како изгледа акција трагања и спасавања обореног пилота на терену. Обореног пилота уочила је и лоцирала посада авиона утва-75, која је онда специјалним сигналима послала координате тиму за борбено трагање и спасавање. Тим Специјалне бригаде је користећи хеликоптер Ми-8 извршио евакуацију пилота. У пратњи транспортног хеликоптера Ми-8 налазио се хеликоптер гама, наоружан и спреман да му пружи адекватну заштиту.Пред крај летачког програма, пилот мајор Дејан Беда, командант 101. ловачке ескадриле извршио је престерање и присиљавање на слетање авиона Ан-26, а публика је могла да види и налет супергалебе Г4 Т – тегљача са извученом метом који је приказао могућности за контролно тренажна и бојна гађања са земље и из ваздуха. За крај, публици се представила посада хеликоптера Ми-8 која је носећи ведро са две тоне воде симулирала гашење пожара из ваздуха.Као и претходних година, многобројни посетиоци, међу којима је највише било малишана, разгледали су изложене авионе на аеродрому, а најмлађи љубитељи ваздухоплова, захваљујући љубазности припадника 204. бригаде, били су у прилици да уђу у кабине војних летелица и сликају се са ваздухопловцима.

Email