Вести
29.04.2011

Бојно гађање Мешовите артиљеријске бригаде


На Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“  припадници Мешовите артиљеријске бригаде извели су, од 26. до 29. априла, артиљеријска бојна гађања.

После обучавања у кабинетима и на вежбалиштима нишке касарне „Мија Станимировић“, припадници ове бригаде приступили су круни процеса оспособљавања - бојном гађању. Бојна гађања на полигону „Пасуљанске ливаде“ потврдила су високу ватрену и тактичку обученост нишких артиљераца, којима командује пуковник Саша Недељковић.

Потврду прецизности старешина и војника Мешовите артиљеријске бригаде представљају пре свега оцена успешности гађања - 4,38 и 93 одсто погођених циљева на групном гађању.

Вежбовним активностима присуствовао је заменик команданта Копнене војске, генерал-мајор Видоје Живковић. „Резултати су врлодобри и евидентно је велико хтење младих старешина да се покажу у што бољем светлу. И поред врло добрих резултата, простора за даљу доградњу има, поготово на плану брзине реаговања по покретним циљевима и премештања на наредне ватрене положаје. Показани резултати ватрене и тактичке обучености потврда су завидних оперативних способности Мешовите артиљеријске бригаде“, истакао је генерал Живковић.

Вештина и умеће нишких артиљераца најбоље су се могли сагледати на ватреном положају на планини „Венац“, одакле су пројектили из топовских цеви хаубица 152 мм „Нора“ кретали на десет и по километара удаљене циљеве. Бојно гађање посебно је било значајно за младе старешине, који су на „Пасуљанским ливадама“, заправо, стицали прва искуства из практичне ватрене обуке.

Командир прве топовско-хаубичке артиљеријске батерије, капетан Саша Миленковић, и његови сарадници показали су да знају да одговоре изазовима сложених бојних гађања. Међу најбољима на гађању били су припадници ватреног одељења, предвођеног старијим водником Зораном Вуковићем, који нису скривали понос због одличне оцене и стопостотно погођених циљева.

 

 

Email