Вести
27.10.2009

Министар Шутановац и генерал Милетић у посети Лесковцу


  Министар одбране Драган Шутановац у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића и команданта Команде за обуку генерал-мајора Александра Живковића обишао је данас припаднике 7. центра за обуку и касарну''Војвода Петар Бојовић'' у Лесковцу.
Командант 7.центра за обуку пуковник Мијодраг Ђуровић упознао је госте са условима живота и рада и садржајима обуке септембарске генерације војника. Том приликом министар Шутановац разговарао је са војницима како би сагледао услове у којима изводе обуку.

После обиласка, генерал Милетић је изјавио да је обука једна од тежишних задатака Војске Србије и истакао да је последњих годину и по дана повећан одзив војника на одслужењу војног рока и да рејтинг Војске Србије расте.

"Свакако један од разлога је у томе што млади људи кроз служење војног рока под оружјем граде перспективу рада у професионалној војсци и решавања своје егзистенције" - рекао је Милетић.Он је подвукао да је стање у Копненој зони безбедности на југу Србије стабилно и да у дужем временском периоду није било индикација нарушавања безбедности на тим просторима. Према његовим речима, Војска ради на томе да на овим просторима обезбеди потпуни мир.

Министар Шутановац и начелник Генералштаба генерал Милетић после обиласка Центра за обуку, посетили су општину Лесковац где су разговарали са градоначелником Лесковца Слободаном Коцићем, начелником Јабланичког округа Владаном Маринковићем, председником Скупштине града Живојином Стефановићем и другим представницима локалне самоуправе.

После разговора, министар Шутановац је изјавио да је постигнут договор око привременог смештаја ученика школе „Светозар Марковић“ у Дом Војске у Лесковцу, у коме ће бити смештени до краја школске године .“Ми желимо да са Скупштином града Лесковца склопимо коначан договор око уступања Дома Војске у замену за станове. Разговарали смо и о могућности замене непокретности које се налазе у Мастер плану и за које желимо да добијемо одређена средства или стамбене јединице, рекао је министар. Према његовим речима 7.центар за обуку постаће један од најперспективнијих центара у Војсци Србије.

„Ми активно спроводимо професионализацију, најбоље стање је у том процесу је на југу Србије и желим да у сарадњи са локалним самоуправама тај процес подигнемо на још већи ниво, рекао је Шутановац. Говорећи о бази Цепотина, министар одбране рекао је да је планирано да се до краја ове године база свечано пусти у рад. То је објекат од стратешког значаја, нагласио је министар Шутановац и додао да ће то бити и место за обуку припадника ВС који ће учествовати у мировним мисијама.

Одговарајући на питања новинара о стању у Копненој зони министар одбране је нагласио да мир на тим просторима није угрожен, да нема индикатора нарушавања стабилности али да нажалост увек постоји могућност појединачних инцидената .

У току дана, министар Шутановац и генерал Милоје Милетић обићиће војну базу „Цепотина“.
Email