Вести
31.03.2009

Колективна обука у логорским условима јединица Копнене војске


Kомандант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић обишао је припаднике јединица Копнене војске који изводе колективну обуку у логорским условима на Интервидовском полигону “Пасуљанске ливаде“.

 

На колективној обуци у логорским условима налази се око хиљаду и сто старешина и војника пешадијских, оклопних, механизованих, артиљеријских, ПВО, инжињеријских, извиђачких и логистичких састава Прве, Друге, Треће и Четврте бригаде Копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде. Они су реализовали деведесет бојних гађања из стрељачког наоружања, минобацача свих калибара, противоклопних ракетних система, тенкова, борбених возила пешадије, артиљеријских система за ватрену подршку, топова „Бофорс“ Л-70 и наоружања специјалних јединица и остварили врло добре резултате. Изведено је и 40 тактичких вежби на нивоу одељења.

Команда Копнене војске четири пута годишње реализује колективну обуку јединица у логорским условима, а почев од 21. марта па до 2. априла изводи се обука на интервидовском полигону “Пасуљанске ливаде”, чији је носилац Прва бригаде Копнене војске. Посебна пажња током обуке посвећује се бојним гађањима и мерама заштите људства на полигону.

Према речима команданта Прве бригаде КоВ бригадног генерала Ђокице Петровића, обука се изводи у изузетно сложеним условима, и такви услови захтевали су добре припреме, плански и организован рад на логорској просторији.

“Ово је прилика - рекао је генерал Петровић - да део јединица први пут у пракси опитује ново Упутство за управљање обуком и сигурно је да ће стечена искуства и запажања са обуке значајно допринети да у наредном периоду унапредимо процес обуке. Реализацијом овог задатка не завршава се процес оспособљавања, и један део војника и старешина ће искуства са колективне обуке применити и у наредним вежбама које ће реализовати Прва бригадa и остале јединице Копнене војске”.

Email