Вести
23.05.2012

Испитивање подводног оружја у ТОЦ-у


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Испитивање подводног оружја у ТОЦ-уСтручњаци Техничког опитног центра су у сарадњи са рониоцима 93. ронилачке чете 1. одреда Речне флотиле и Специјалне бригаде, на полигону за обуку ронилаца речних јединица Војске Србије, спровели део верификационих испитивања подводног оружјг руског порекла. Реч је о подводном пиштољу СПП-1М, калибра 4,5 мм, и аутоматској подводној пушци АПС 5,66 мм, коју називају и подводни калашњиков.

Том приликом проверена је функција оружја под водом на дубинама од 5 и 20 метара у реалним условима. Температура ваздуха била је 18, а воде 10 степени Целзијуса.

Реч је о ватреном оружју које испаљује игличасте пројектиле израђене од средњетврдог челика, хидродинамичног облика и са којим се први пут наши испитивачи и рониоци сусрећу.

Пиштољ СПП-1М има четири цеви и масу од 1.030 грама пун, дужину 244 и ширину 25 милиметара. Декларисани ефективни домет пиштоља на копну је до 20 метара, а под водом зависи од дубине – на пет метара домет је 17 а на 20 метара дубине је 11 метара.

Испитивање подводног оружја у ТОЦ-уАутоматска пушка АПС има масу од 3,6 кг са пуним оквиром. Капацитет оквира је 26 метака, дужина пушке са склопљеним телескопским кундаком је 620, а са расклопљеним 840 милиметара.

Пушка ради на принципу позајмице барутних гасова, који помоћу самоподешавајућег вентила на гасном цилиндру омогућавају њено функционисање на различитим дубинама под водом и на копну. Према декларисаним карактеристикама, енергија пројектила може да неутралише живу силу на копну до 100 метара, док је ефективни употребни домет пушке до 30 метара, јер пројектил није аеродинамички стабилан. Хидродинамичка стабилност пројектила омогућава следеће ефективне домете под водом: на пет метара домет је 30 м, на 20 метара је 20 м, а на 40 м домет је 10 метара.

Тактички носилац испитивања је Управа за планирање и развој Генералштаба Војске Србије, а циљ је да се рониоци Војске Србије опреме оружјем које има већи домет у односу на коришћена подводна оружја у нашој војсци.

Email