Вести
14.09.2012

Свечаност поводом Дана војне полиције


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Свечаност поводом Дана војне полицијеПоводом 14. септембра – Дана војне полиције данас је у Великој ратној сали старог генералштаба одржана свечаност за припаднике те службе, као сећање на формирање војне полиције тадашње Југословенске народне армије 1955. године.

Том приликом, начелник Управе војне полиције бригадни генерал Дејан Јанковић, обраћајући се окупљенима, истакао је да војна полиција у Србији има традицију дужу од 57 година и подсетио да први писани трагови о служби датирају из периода Кнежевине Србије.

- Од тада до данас припадници војне полиције су елитни део војске, што је велика част и обавеза. Савесним, одговорним и професионалним приступом у свим постављеним задацима тежили смо да унапредимо и очувамо безбедност у Министарству одбране и Војсци Србије, рекао je генерал Јанковић додајући да је доношењем неколико нових уредби у Свечаност поводом Дана војне полицијепретходном периоду заокружена нормативно-правна регулатива чиме су створени повољнији услови за ефикаснији рад те службе.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници Министарства одбране, Војске Србије и МУП-а.

Због успешне сарадње, поводом Дана војне полиције, додељене су и захвалнице припадницима организационих целина МУП-а, БИА, ВБА и ВОА.

Војну полицију чине војнополицијски органи у командама Војске Србије и саставима Министарства одбране, као и јединице војне полиције, које обављају војнополицијске и послове опште безбедности.

Свечаност поводом Дана војне полицијеПрипадници војне полиције надлежни су за сузбијање криминалитета, контролу и одржавање војног реда и дисциплине као и обезбеђење најзначајнијих војних објеката. У њихове задатке спада и обезбеђење особа, докумената и наоружања, регулисање и контрола војног путног саобраћаја, као и противтерористичка заштита.

Већ традиционално, Управа војне полиције Генералштаба Војске Србије организовала је, у сусрет празнику, акцију добровољног давања крви, а том приликом 49 припадника те службе из београдског гарнизона донирало је најдрагоценију течност на Институту за трансфузиологију Војномедицинске академије.

Email