Вести
26.05.2009

Вежба студената Војне академије „Дипломац 2009“


На интервидовском полигону Пасуљанске ливаде данас је изведена вежба студената Војне академије „Дипломац 2009“, којој су присуствовали председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, најодговорније личности из система одбране, представници војнодипломатског кора, верских заједница и делегације војних академија Краљевине Холандије и Републике Египта.

После вежбе председник Тадић је изразио задовољство нивоом обучености студената за прве официрске дужности које ће ускоро примити, али и спремношћу Војне академије и осталих институција и јединица Војске Србије које су учествовале на данашњој вежби.

„Србија је апсолутно незаобилазни чинилац стабилности у југоисточној Европи. Наша геополитичка позиција је таква да подиже и ниво одговорности Војске и наше спољне политике“, истакао је Тадић и нагласио да Србија води независну и мирољубиву спољну политику и да ће тако наставити.

Председник Тадић је поновио да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији. „У домену безбедности Србија је чланица Партнерства за мир. Наша је намера да у овиру тог програма радимо са нашим партнерима, подижемо одбрамбену способност наших оружаних снага и читавог система. У том смислу је важно јединство и координација војске, полиције, обавештајних и безбедносних служби, како за безбедност земље тако и за стабилност региона“.

Тадић је подсетио да је проглашење независности Косова било велики изазов за Србију и да је наш циљ и даље очување територијалног интегритета и целовитости државе. Он је рекао да ће, иако данас присуствује војној вежби, Србија своју политику бранити искључиво политичким, правним и дипломатским средствима.

Председник Србије је указао да је светска економска криза претња светском миру и стабилности и и да је важно да све земље света, нарочито оне најразвијеније и најмоћније, воде морољубиву политику.

„Војска Србије је важан инструмент спољне политике земље и значајан ресурс њене економске обнове и научноистраживачких потенцијала“, истакао је Тадић и изразио задовољство због акредитације Војне академије у систем високог образовања Србије као и због великог занимања младих људи за упис у ту високошколску установу.

„До сада је доста урађено и на модернизацији Ваздухопловства и служби телекомуникације и информатике, а са процесима модернизације и професионализације наставиће се и убудуће“, рекао је председник Тадић. Он је подвукао значај обуке и обешао да ће држава и убудуће о војсци бринути као о свом стратешком ресурсу.

Председник Тадић је нагласио значај учешћа нашег санитетског тима заједно са норвешким контигентом у мировној мисији у Чаду, нагласивши да ће притом бити испоштоване све демократске процедуре. Он је додао да Србија треба да буде спремна да брани мир и стабилност не само на својој територији, већ и ван својих граница где је то неопходно.

Министар одбране Драган Шутановац истакао је да је данашња вежба била веома сложена и комликована, нарочито са аспекта безбедности, јер је коришћена бојева муниција.

Шутановац је рекао да Министарство одбране и Војска Србије поклањају велику пажњу обуци, подсетивши да се данас, поред хиљаду ангажованих припадника на Пасуљанским ливадама, изводи и вежба Прве бригаде у Војводини са петсто учесника. „Вежбовним активностима и убудуће биће посвећена пуна пажња, како би се постигао виши ниво обучености и наставио процес професионализације“, нагласио је министар одбране.

Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић изразио је уверење да ће Војска Србије са новом генерацијом потпоручника за неколико месеци добити значајно освежење у својим јединицама.

„Вежба је потврдила да су студенти завршне године Војне академије оспособљени за извршавање задатака из свих мисија Војске Србије“, рекао је генерал Милетић и истакао да је то резултат заједничког ангажовања Генералштаба ВС, Војне академије и менаџмента Министарства одбране на стварању концепта новог официра.

Завршна вежба студената Војне академије која је одржана данас на интервидовском полигону Пасуљанске ливаде објединила је већину садржаја тактичке и ватрене обуке која се изучава на тој високошколској установи. Ове године тема вежбе била је “Механизовани батаљон ојачан тенковском четом у нападу са извршењем бојног гађања“. Као и претходних година студенти четврте и пете године, уз помоћ млађих колега, али и наставника, показали су способност да извршавају сложене борбене радње и да командују, односно обављају остале дужности у тактичким јединицама – одељењу, воду, чети (батерији), батаљону тј. дивизиону.

У вежби су учествовали авиони и хеликоптери Ваздухопловства и противаздухопловне одбране који су представили дејство извиђачке и ловачко-бомбардерске авијације. Вежба је почела управо налетом авиона Г4, да би неколико минута касније симулацију ловачке заштите приказао пар авиона миг 29.

Из хеликоптера гама приказано је дејство по оклопним борбеним возилима противника вођеним ракетама, док су по истим циљевима са земље дејствовали одељење фагота-а и одељење маљутки. Учинак на циљу био је према извештају осматрача – уништење.

Ватрену подршку напада пешадије приказао је вод минобацача. После коректуре и погодака у обележену просторију на брду Крчор уследило је дејство пешадијског вода наоружаног аутоматским пушкама, митраљезима, далекометним снајперским пушкама 12,7 милиметара и аутоатским бацачима граната.

Дејство теновских и механизованих јединица уследило је након задимљавања бојишта. Тенкови М84 и борбена возила пешадије успешно су погађала циљеве на удаљенисти од преко 1.000 метара. Група за одржавање путева представила је инжињеријска дејства при наиласку на препреку.

Посматрачи вежбе могли су да виде и приказ извлачења рањеника и контроле територије као и рад пункта Уједињених нација који спада у елементе треће мисије војске. Том приликом представљена је ситуација сукоба мировних снага са локалним становништвом.

На другој радној тачки представљена је делатност техничкоремонтних завода из Крагујевца и Чачка, док је на трећој приказан рад пољске болнице коју је поставило особље Војномедицинске академије. Интенданти су се потрудили да и ова вежба не протекне без специјалитета спремљених у пољским и импровизованим кухињама и од намирница које се могу наћи у природи.

На вежби је учествовало укупно око 1000 људи, студената завршних година Војне академије смерова пешадије, оклопних и механизованих јединица, артиљерије, телекомуникација и информатике, интендантске, саобраћајне, техничке и службе логистике. Учествовали су такође и припадници Школе резервних официра пешадије, оклопних јединица, инжињерије и логистике, а из Војске Србије припадници Команде КоВ, Команде за обуку, Центра за мировне операције, Команде ВиПВО и припадници бригаде везе. Санитетску подршку организовала је Војномедицинска академија.

 

Email