Вести | Цивилно-војна сарадња
09.02.2012

Председник Тадић и начелник Генералштаба обишли општине у западној Србији


Председник Србије Борис Тадић данас је обилазећи општину Мали Зворник рекао да се Србија на најбољи могући начин суочила са потешкоћама насталим услед последњег таласа ниских температура и снежних падавина, али и упозорио да је неопходно превентивним мерама правовремено одговорити на клизишта и поплаве који би могли настати услед отапања снега.

„Водимо рачуна и о недељама које долазе јер ова невоља производи нове невоље. Само ако реагујемо на организован начин, солидарно и као добро уређена држава, моћи,ћемо да смањимо жртве и да смањимо тешкоће са којима се људи суочавају“, рекао је Тадић у селу Радаљ, које се налази на регионалном путу Крупањ - Мали Зворник.

Тај регионални правац одблокиран је јутрос након вишедневних напора једница Војске Србије којима су у појединим ситуацијама гориво и резервни делови чак достављани коњским и воловским запрегама.

Тадић је истакао да службе које чисте завејане локалне путеве у Србији и достављају помоћ изолованим домаћинствима имају велике проблеме јер се механизација често квари на температурама које у Подрињу падају и до минус 25 степени.

Према Тадићевим речима сви логистички проблеми отклањају се у ходу, али без обзира на све потешкоће, а имајући у виду и искуства других држава које се суочавају са сличним проблемима, показало се да надлежне службе у Србији реагују на најбољи могући начин.

Тадић је посебно похвалио војнике који су протеклих осам дана без престанка ангажовани на отклањању сметова са путева у Подрињу.

„Они заслужују сваку похвалу и награду. Начелник Генералштаба ми је обећао да ће их наградити, а ја сам као њему претпостављени рекао да то уради. Треба да поштујемо оне који уносе себе спашавајући људе свесни одговорности за решавање проблема са којима се суочавамо“, рекао је Тадић .

Председник Србије поново је апеловао на грађане да штеде струју, да се обазриво понашају у саобраћају и да чисте снег и уклањају леденице у околини својих кућа.

Чланови штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник председника у згради Скупштине општине упознали са проблемима у тој општини.

Председник Тадић је општину Мали Зворник данас посетио у друштву представника локалне саоуправе и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, а касније поподне посетиће и завејане општине Љубовија и Бајина Башта.

Танјуг

Email