Вести
04.07.2012

Разговори представника оперативних центара српског и мађарског ваздухопловства


Презентацијом рада Оперативног центра Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, данас су у команди овог вида Војске Србије започели разговори представника оперативних центара српског и мађарског ваздухопловства.

Разговори представника оперативних центара српског и мађарског ваздухопловстваПоздрављајући мађарску двочлану делегацију, на челу са потпуковником Робертом Гајдошем, која борави у посети команди Ваздухопловства од 3. до 5. јула, пуковник Драган Миленковић, начелник Оперативног центра, изразио је задовољство што су разговори, „започети преко телефона“, настављени непосредном комуникацијом и изразио наду да ће тај корак омогућити даљу сарадњу између оперативних центара а тиме и решавање важних питања.

– Посебну пажњу би требало да посветимо питањима из области трагања и спасавања као и о могућности успостављања директне телефонске линије између  два оперативна центра, која би служила за размену информација о свим битним активностима и евентуалним акцидентним ситуацијама у граничном појасу, истакао је пуковник Миленковић и додао да ће све што буде договорено, бити прослеђено надлежним командама и тако ући у даљу реализацију.

Он је на ову тему, за последњи квартал ове године, најавио и састанак на нивоу начелника генералштабова две војске.

Потпуковник Гајдош је изразио задовољство због сарадње која је, како је истакао – веома важна за добросуседске односе и координацију – и посебно истакао неопходност непосредне комуникације о текућим пограничним активностима две војске и могућих непредвиђених и непланираних догађаја у граничном појасу.

Говорећи на исту тему, пуковник Миленковић је истакао да би се увођењем непосредне телефонске линије између два оперативна центра, умногоме избегла свака могућност неспоразума и узнемирења због појединачних ситуација, које су, у великој мери ненамерне.

С обзиром да Мађарска, ради тога, већ имај директну линију са суседном Украјином, гости су изнели своје искуство у функционисању својеврсне „вруће линије“ између две земље.

О свим питањима са данашњег састанка биће настављени разговори како би се стекли услови за реализацију активности чији је циљ унапређење добросуседске сарадње две војске.

Email