Вести
09.11.2012

Oбележен Дан 224. центра за електронска дејства


Пригодним свечаностима у јединицама Војске Србије обележен је 11. новембар – Дан јединица за електронска дејства (ЕД) и Дан 224. центра за ЕД.

бригадни генерал Славољуб Јанићијевић и пуковник Бранисалав ЉушићЦентралној свечаности у касарни „Радован Медић“ у Земуну присуствовали су начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал  Славољуб Јанићијевић, председник општине Земун Бранислав Простран, представници Српске православне цркве, командант САЈ пуковник Спасоје Вулевић, породица погинулог припадника јединице, чије име носи касарна, некадашњи команданти јединице, представници предузећа с којима Центар блиско сарађује и други.

Обраћајући се многобројним гостима, командант 224. центра за електронска дејства пуковник Бранислав Љушић истакао је да се Дан рода јединица за ЕД обележава у знак сећања на дан када је, 11. септембра 1946. године, формирана прва радио-извиђачка чета Југословенске армије.

- Од тада је развој рода и јединица, које су свакодневно и непрекидно у „борбеном додиру“ с потенцијалним непријатељем у специфичном простору – електромагнетном спектру, директно везан за развој војнообавештајне службе. Користећи сопствена искуства и сазнања о страним оружаним снагама и обавештајним службама, убрзано развијамо радио-извиђачке јединице, па се, тако, 1956. године у армијским областима формирају радио-извиђачки батаљони, а следеће године и радио-извиђачки центар Генералштаба, чије традиције ми данас настављамо, рекао је пуковник Љушић и додао да је одговарајући род настао обједињавањем јединица за електронска дејства 1963. године.

Oбележен Дан 224. центра за електронска дејстваУпркос бројним ограничењима у саврменом периоду, првенствено материјалне природе, и великом броју задатака, наметнутих убрзаном трансформацијом Војске, припадници 224. центра за ЕД су током последњих неколико година, постигли значајне резултате, од којих је пуковник Љушић посебно издвојио интензивну обуку у руковању основном опремом и обради прикупљених података, увођење савремене опреме за електронска дејства у опетративну употебу, усавршавање кадра на курсевима у Војној академији и страним армијама, унапређење система извештавања у јединици, побољшање услова живота и рада у Центру, сарадњу с припадницима Жандармерије, висок ниво исправности технике и њеног коришћења у складу с додељеном мијијом, пријем и стручно-специјалистичко оспособљавање најмлађе генерације потпоручника, пристиглих недавно са Војне академије...

Поводом Дана јединице, припадницима 224. центра честитке су упутили министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Email