Вести
27.05.2011

Oтворeнa изложбa „Мировне мисије Војске 1956-2011“


Изложбу „Мировне мисије Војске“ јуче су у Војном музеју у Београду свечано отворили министар одбране Драган Шутановац и шеф мисије и командант снага у мировној мисији Уједињених нација у Либану, генерал-мајор Алберто Асарта Куевас.

- Данашња изложба јесте само део онога што наша историја мировњака има, али верујем да је ово само један симболичан почетак и да ће већ следеће године изложба бити допуњена. Од самог формирања Уједињених нација постојала је жеља међу народима и свим нацијама у свету да се успостави и одржи мир. Наша земља, која се годинама уназад мењала, увек је задржавала исти систем вредности и од самог почетка смо тежили да учествујемо у том најтежем делу, а то је одржавање мира - да будемо мировњаци“ - рекао је Шутановац.

Министар је изразио задовољство чињеницом да је српска војска у свих петнаест мисија у којима је учествовала током педесет и пет година била узвишена и онаква каква смо сви ми желели да буде.

- Само у последњих неколико година отворили смо три мисије. Данас када славимо Дан мировних мисија, наши мировњаци у Конгу, Обали Слоноваче, Либерији, на Кипру и у Либану обезбеђују безбедност која је у прошлом времену била неопходна и нама. Често се питамо зашто учествујемо у мировним мисијама ван граница наше земље, заборављајући да је током деведесетих година нама била неопходна та помоћ да би се успоставио и одржао мир у нашем региону. Управо из истих разлога желимо да покажемо спремност и поштовање система вредности и преузмемо ризик и одговорност и далеко ван граница наше земље – нагласио је Шутановац.

Министар Шутановац је подсетио да је Србија данас потписала један од два неопходна споразума за учешће у мировним операција Европске Уније. Тиме смо показали не само декларативно, већ и суштинско залагање за европски пут Србије, испуњавајући одређене обавезе које су морале да се испуне.

- Показали смо да смо спремни и политички и технички да учествујемо у мировним мисијама и могу да најавим скоро учешће у две нове мисије, у Сомалији и Уганди. Имао сам велико задовољство да пратим наше медицинске тимове, и у Чад и у Конго, са нагласком на Чад где смо имали прилику да бринемо о здрављу норвешке војске, што је такође велика част. Верујем да никада не бисте поверили здравље својих војника некоме ко није обучен, способан и частан“, истакао је он, изразивши жељу да српска војска и убудуће буде војска мировњака, која ће удружити снаге на оним местима на којима је то неопходно - рекао је министар Шутановац.

Шеф мисије и командант снага у мировној мисији Уједињених нација у Либану, шпански генерал-мајор Алберто Асарта Куевас истакао је на отварању изложбе да су „сагласност укључених страна, непристрасност и некоришћење силе осим у сврху самоодбране и одбране мандата, три основна начела успешног функционисања мировних операција Уједињених нација. Војници су инструмент мира, а не инструмент ратовања“.

- Данашњи догађај пружа нам могућност да се осврнемо на улогу мировних мисија као једног од најделотворнијих инструмената у пружању помоћи државама да пређу пут од сукоба до мира и могућност да промовишемо улогу коју су оружане снаге најпре Југославије, а сада Србије играле у мировним мисијама Уједињених нација – рекао је Куевас и подсетио да су Уједињене нације први пут увеле мировне мисије 1948. године.

- Од тада обављено је укупно шездесет и четири мисије у којима су учествовале стотине хиљада припадника војске и десетина хиљада припадника полицијских и цивилних снага Уједињених нација из стотину и двадесет земаља. Са порастом сложености и обима мировних операција расту и ризици и опасности које те мисије носе са собом. Служећи под заставом УН животе је изгубило скоро две хиљаде и девет стотина мировњака, а само прошле године број смртних случајева био је стотину седамдесет и три, што је и један од највећих бројева изгубљених живота у историји мировних мисија – рекао је генерал Куевас.

- Оружане снаге Србије сјајан су пример посвећености у служби мира. Од 1956. године када се придружила мировним операцијама Уједињених нација, ЈНА, односно сада Војска Србије учествовала је у многобројним мисијама – на Синају, у Конгу, Јемену, на Кипру, Либану, Ираку и Ирану, Намибији, Либану, Анголи, Либерији, Источном Тимору, Бурундију, Обали Слоноваче, Чаду и Централноафричкој републици и на Хаитију. Заиста велики успех, петнаест мисија – нагласио је Куевас.

Он је нагласио да мировњаци Србије у УНИФИЛ-у показују узоран професионализам, стручност, храброст и посвећеност и тиме дају значајан допринос постизању циљева мисије у Либану. Оваквим својим карактеристикама они су стекли не само пријатељство својих колега, већ и поверење грађана на југу Либана и либанских оружаних снага, а обе ове ствари од виталног су значаја за остварење поверених циљева мисије.

На крају обраћања генерал Куевас је истакао да је важно да се искористи присуство УНИФИЛ-а у циљу трајног прекида непријатељстава и да се постигне одрживи мир на југу Либана.

Отварању изложбе организоване поводом Дана мировних мисија УН – 29. маја, присуствовали су државни секретари у Министарству одбране Зоран Јефтић, Игор Јовичић и Тања Мишчевић, начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић, престолонаследник Александар и принцеза Катарина, бројни представници Министарства одбране и Војске Србије, као и инострани војни представници акредитовани у Београду.  
Email