Вести
24.09.2011

Војници на добровољном служењу војног рока и кадети положили заклетву


Војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2011“ и кадети 136. класе Војне академије положили су данас заклетву у 3. центру за обуку у Лесковцу.

Свечаности у касарни „Војвода Петар Бојовић“ присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Александар Живковић, командант 3. центра за обуку у Лесковцу пуковник Мијодраг Ђуровић, представници министарстава одбране и унутрашњих послова, као и представници Српске православне цркве.

Генерал Милетић је поручио кадетима и војницима да заувек памте дату заклетву и да се њоме поносе јер ће убудуће доприносити сигурности и угледу Републике Србије и грађана који у њој живе.

- Када је прошле године децембарска генерација војника на редовном служењу војног рока положила заклетву, нагласио сам да то неће бити последњи пут да слушамо речи војничке заклетве. Војска Србије чува војничке традиције нашег народа и увек ће остати отворена за све грађане Србије – рекао је генерал Милетић, додавши да се то на најбољи начин потврђује и у центрима за обуку у Сомбору и Ваљеву, где су војници такође положили заклетве.

Обраћајући се кадетима 136. класе Војне академије, Милетић је истакао да је војнички посао веома одговорна и уједно најлепша и најчаснија професија. Рекао је да верује да ће они са успехом завршити школовање и израсти у модерне официре, способне да одговоре изазовима своје професије у 21. веку.

- Полажући заклетву начинили сте још један значајан корак на путу до првог официрског чина. Тај пут неће бити лак и прећи ће га само они који радом, знањем и усвајањем војничких врлина потврде своју приврженост официрском позиву. Увек имајте на уму речи извезене на застави кадетске бригаде – „Част је наша имовина“ – казао је генерал Милетић.

Другу генерацију војника на добровољном служењу војног рока генерал Милетић је похвалио због њиховог избора. Поручио им је да уколико желе да постану професионални војници морају у наредна три месеца да буду одговорни и да се непрекидно усавршавају.

- Показали сте да млади људи у Србији имају свест о значају одбране и безбедности своје земље. Ваше старешине ће вам помоћи да што боље овладате војничким вештинама, да проверите своје психофизичке способности и да ојачате поверење у себе и у војни колектив. За време боравка у вашим јединицама научићете право значење тимског рада, дисциплине и одважности. Имаћете прилику да у средини која чува углед и част државе и професије стекнете драгоцена животна искуства и добре пријатеље – истакао је генерал Милетић, обративши се и родитељима кадета и војника речима да су они данас с правом најпоноснији људи у Србији.

Милетић је подсетио да се Војска Србијe мења се и реформише како би, јака и модерна, устројена по најбољим светским стандардима, могла ефикасно да одговори безбедносним изазовима и да испуни своју основну друштвену улогу.

- После професионализације настављамо са унапређивањем система обуке и модернизацијом нашег наоружања и војне опреме. Развијамо сарадњу са оружаним снагама земаља са свих континената. Кад год је потребно, у складу с могућностима, помажемо грађанима, јер нам је добробит народа и државе на првом месту. Успеси које смо постигли реформским процесима у Војсци важна су подршка настојању Србије да постане чланица Европске уније. Исто тако, будите сигурни да на путу европских интеграција Војска Србије неће урадити било шта на штету грађана Србије – истакао је генерал Милетић и закључио да грађани Србије препознају ове напоре, о чему најбоље говори њихово поверење и велико интересовање младића и девојака за добровољно служење војног рока и бављење војном професијом.

ИЗЈАВЕ ВОЈНИКА И РОДИТЕЉА

Нису само младићи и девојке и њихове будуће старешине данас били поносни. Традиција српског војништва се наставља и у време добровољног служења војног рока, а родбина поново излази из касарни пуних срца.

- Данас сам веома поносан јер ми син Александар Крстић, кадет Војне академије, полаже заклетву и тако наставља породичну традицију која је дала много официра.

Најбитнији је патриотизам и да се војска воли, а то ће му помоћи у даљем образовању – каже Љубиша Крстић из Грабовца код Трстеника.

Мноштво младих људи је на раскршћу свог животног пута одлучило да се бави војничком професијом. Поред мноштва изазова, овај позив доноси и могућност запослења.

- Планирам да завршим служење војног рока, а после ћу видети – можда останем да радим као професионалац. Данашња заклетва је почетак једне велике ствари која представља велику част нашим родитељима – каже Божиновић Бранко из Соко Бање који ће у наредна три месеца добровољно служити војни рок. 

Војници на добровољном служењу војног рока данас су положили заклетву и у 1. центру за обуку у Сомбору и 2. центру за обуку у Ваљеву.

Email