Вести
11.09.2009

Конференција за новинаре уочи аеромитинга “Батајница 2009”


  На аеродрому Батајница данас је одржана конференција за новинаре поводом аеромитинга “Батајница 2009” који ће се одржати у недељу 13. септембра. Новинарима су се обратили министар одбране Драган Шутановац, државни секретар Зоран Јефтић, командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Ранко Живак, командант 204. авијацијске базе бригадни генерал Мирко Вранић и директор аеромитинга пуковник Срето Малиновић.

Министар Шутановац је, непосредно пред почетак конференције завршио лет авионом Галеб Г-4 којим је пилотирао мајор Зоран Еркић. Одмах по изласку из летелице министар је рекао да је тим чином показао да је у потпуности уверен у безбедност авиона Војске Србије и да ће предстојећи аеромитинг, иначе највећи икада одржан у Србији, проћи безбедно и успешно као и његов лет.

Шутановац је рекао да даје пуну подршку припадницима Ваздухопловства који, како је подвукао, раде један од најтежих послова који постоје. Министар одбране искористио је прилику да још једном најави велики догађај и позове грађане да у недељу у што већем броју дођу на батајнички аеродром.

Државни секретар Зоран Јефтић рекао је да већину трошкова аеромитинга, чак око 80 посто, представљају инфраструктурна улагања, при чему је издвојио торањ и асфалне површине, али и инвестиционо одржавање остале инфраструктуре. Јефтић је искористио прилику да се захвали донаторима који су уложили средства у организацију манифестације.

Бригадни генерал Ранко Живак поновио је да су јединице Ваздухпловства и ПВО спремне за извршење свих задатака на аеромитингу и да је аеродромска инфраструктура такође доведена у оптимално стање. Он је рекао да ће се сутра одржати координациони састанак са учесницима из иностранства и да се нада квалитетном летачком програму. Живак је казао да се приликом припрема аеромитинга водило рачуна о најстрожим безбедносним стандардима који ће бити примењени како у летачком делу, тако и на нивоу опште безбедности посетилаца.

Директор аеромитинга пуковник Срето Малиновић рекао је да је до сада потврђено учешће 15 ваздухопловстава, али да ће самој манифестацији присуствовати далеко већи број иностраних делегација у својству гостију. Малиновић је рекао да ће се на великој стајанци у недељу наћи преко 40 атрактивних ваздухоплова и најавио занимљив летачки дан када су у питању домаћи ваздухоплови. Он је истакао да је, захваљујући организацији аеромитинга аеродром Батајница у великој мери уређен и осавремењен те да очекује да се у истом темпу настави ревитализација осталих аеродрома у земљи.
Email