Вести
01.09.2012

Дан за медије на аеродрому Батајница


На аеродрому Батајница данас је приређен дан за медије, током којег су новинари медијских кућа, али и многобројни љубитељи авијације, имали прилику да виде генералну пробу програма страних ваздухоплова који ће сутра учествовати на међународном аеромитингу „Батајница 2012.“

Према речима бригадног генерала Предрага Бандића, команданта 204. ваздухопловне бригаде ВС и руководиоца аеромитинга, на аеромитингу ће учествовати укупно шеснаест земаља са 27 ваздухоплова у статичком и динамичком делу програма.

„Очекује се полетање колега из Данске који ће летети на Ф-16, а чијим ће се доласком заокружити списак учесника из иностранства. Са 40 домаћих ваздухоплова и још 57 летелица спортских организација и клубова та бројка прелази 130 учесника“, истакао је генерал Бандић, напоменувши да се и на стајанци на аеродрому Батајница налази све што су организатори аеромитинга обећали.

„Данас јесте дан за медије, али велики број цивилних посетиоца сведочи о интересовању за сутрашњи аеромитинг. Оно што ће моћи сутра да виде, а што је изненађење јесте приказ ваздушне борбе у којем ће учествовати МиГ-ови 29 који ће у ситуацији најприближнијој реалној пресрести МиГ 21“, рекао је генерал Бандић, нагласивши да су сви ваздухоплови, укључујући и «стрижи» који су стигли јуче врхунац светске технологије, те да имају високе захтеве за опслуживање – квалитет кисеоника, горива, условности за смештај, а да је чињеница што су ту само доказ да је Ваздухопловство Војске Србије испунило све те техничке захтеве и да није само способно да угости такве летелице већ и да их поседује.

После наступа страних ваздухоплова, госте на аеродрому Батајница, данас очекује генерална проба за наше ваздухоплове који наступају у соло програму.

Email