Вести
18.03.2009

Прослава Дана Војне академије и војног школства


Поводом обележавања 18. марта – Дана Војне академије и Дана војног школства, на Војној академији данас је одржана свечаност којој су присуствовали министри одбране и просвете Драган Шутановац и Жарко Обрадовић.

Тим поводом министар Шутановац је истакао да, када говоримо о Србији као модерној земљи, са демократски уређеним друштвом која има капацитет да се нађе у унији европских народа, то није могуће постићи без модерне војске која је основни стуб свих модерних држава.

- Модерну војску не можемо имати уколико немамо савремено војно школство које школује официре спремне за изазове 21. века. Са тим циљем започели смо пројекат реформе војног школства који приводимо крају.

Министар Шутановац је рекао да је Војна академија данас препознатљива национална високошколска институција која већ 159 година школује веома квалитетан војни кадар, од средњошколског у Војној гимназији до највишег нивоа генералштабног стручног усавршавања и последипломских научних студија.

Он је истакао да су у протеклих годину дана били постављени значајни циљеви пред Војну академију, повезани са реформом војног школства, интеграцијом Војне академије у систем високообразовних установа Републике Србије, модернизацијом наставних планова и програма, унапређењем сарадње са војно образовним установама других војски и земаља, повећањем броја припадника страних оружаних снага на школовању у Војној академији, те подизањем угледа војне професије и повећањем интересовања младих за школовање у ВА.

- Данас са задовољством могу да кажем да смо ове постављене циљеве у највећој мери испунили, нагласио је министар одбране.

Министар је додао да, у складу са потребама Министарства одбране, постоји жеља да се направи још већи реформски искорак и да од Војне академије, Војномедицинске академије и наших војних института формирамо Војни универзитет. Он ће представљати основу за развој модерног, квалитетног и трајног система војног образовања и постати регионални центар за школовање и усавршавање војног и војномедицинског кадра – истакао је Шутановац.

Министар одбране такође је рекао да је у прошлој години значајно унапређена сарадња са војно образовним установама у свету. На школовању у страним војним академијама тренутно се налази 17 студената из Србије, од чега 6 у Италији, 8 у Грчкој, и 3 у САД. Организовано је 12 посета наших кадета страним државама. У 2008. години 46 припадника МО и ВС школовало се у иностранству, од чега 17 на војним академијама, 18 је било на командно штабном и 11 на генералштабном усавршавању.

- Колико смо поносни на број студената који се школују у иностранству, са још више задовољства можемо да кажемо да се ВА вратила на међународну сцену и да је разне курсеве, школовања и усавршавања похађало више од 120 припадника страних оружаних снага. Наглашавам Алжир, Ирак, БиХ, Црну Гору и Кину.

Министар је рекао да је један од главних циљева који је остварен током протекле године враћање поверења у Војску Србије и повећавање угледа војне професије. Да је у томе направљен помак, најбоље говори интересовање младих за војно школовање. То интересовање за ВА у 2008. порасло је за 10 пута у односу на 2006. годину и три пута у односу на 2007.

- У оквиру реформе коју спроводимо и девојкама је омогућено похађање Војне академије. Тако се у 2007. пријавило 65 кандидаткиња, а у 2008. 107 девојака за 30 слободних места, рекао је министар. Он је посебно нагласио да је на протеклом упису 2008. године, више од 40 одсто уписаних студената имало одличан успех, а готово 10 одсто - Вукову диплому.

- Резултати остварени протекле године показују да ВА има потенцијала да реализује постављене циљеве, а уверен сам да ће веома брзо прерасти у међународни центар за школовање војног кадра и постати део образовног система Републике Србије – закључио је министар.

Начелник Војне академије генерал-мајор мр Видосав Ковачевић нагласио је да је у Центру за стране језике неколико стотина старешина савладало енглески, француски, италијански, руски, немачки, грчки. Примљено је и четири генерације врхунских спортиста на одслужење војног рока, којима Министарство одбране омогућује да наступају на такмичењима у земљи и иностранству. За тих годину дана преуређени су студијски програми, предато је све што је Комисија за акредитацију тражила од ВА. Акредитацијом ће бити значајно промењено место и улога ВА и војног образовања.

На свечаности су промовисани и нови доктори и магистри војних и војнотехничких наука. Дипломе доктора наука добили су потпуковник Мирослав Талијан, мајор Славко Муждека, мајор Иван Покрајац, пуковник Зоран Рајић и потпуковник Стеван Радојчић, а магистара потпуковник Момир Дамјанић, мајор Мирослав Терзић, потпуковник Вељко Петровић и мајор Ђорђе Калањ.

- Ово је прилика да се потсетимо шта су наша држава и наша војска и како да унапредимо и једно и друго. Унапред се радујем што ће систем војног школства бити део цивилног образовања, када добијете акредитацију. За Републику Србију образовање је немерљиво, оно је њен најважнији ресурс. Веома ценим рад Војне академије и желим да Војска добије у друштву третман који заслужује. А да би тако било, треба да је афирмишемо свагде и у свакој прилици - рекао је министар просвете Жарко Обрадовић уручујући дипломе.


Свечаности су присуствовали државни секретари у министарству одбране, заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић, са сарадницима, ректори београдског и нишког универзитета, декани бројних факултета у Србији, црквени великодстојници, и бројни други гости.

 

   

Email