Вести
06.08.2009

Обележен Дан Речне флотиле


Свечаним постројавањем и дефилеом јединица у новосадској касарни “Александар Берић” припадници Речне флотиле обележили су данас Дан Речне флотиле, као сећање на 6. август 1915. године када је у реку Саву поринут први српски ратни брод, оклопни чамац “Јадар”.

 

Обраћајући се припадницима јединице и присутним гостима командант Речне флотиле капетан бојног брода Небојша Јоксимовић је рекао како флотила данас, формацијским обједињавањем свих јединица Војске Србије које имају пловне објекте и чије су основне активности и задаци везани за воду. Речна флотила представља специфичну јединицу Војске Србије која је оспособљена за извршавање задатака не само на унутрашњим пловним путевима већ и на свим рекама, каналима и језерима на територији Републике Србије, у оквиру прве и треће мисије. Припадници флотиле су стекли висок углед код грађана Новог Сада, Београда и Шапца и других места у заобаљу наших пловних река и канала.

Свечаности у касарни “Александар Берић” присуствовали су  командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници јединица Копнене војске, локалне самоуправе, друштвених организација, Министарства унутрашњих послова, верских заједница и други.

 

Током свечаности обележавања Дана Речне флотиле генерал Диковић и капетан бојног брода Јоксимовић су најзаслужнијим старешинама, војницима по уговору, војницима на одлсужењу војног рока и војним намештеницима уручили пригодна признања и награде,  а богат културно-уметнички програм извели су чланови новосадског КУД “Вила”.

 

Email