Вести
25.04.2009

„Отворени дан“ у касарнама у Сомбору и Пожаревцу


У Сомбору је по трећи пут од оснивања 1. Центра за обуку приређен „Отворени дан“, током којег су се сви заинтересовани грађани, али превасходно омладина и деца основних и средњих школа овог краја упознали са свим аспектима живота и рада припадника овог Центра.

- Идеја која нас је водила при организацији ове акције је унапређење даље сарадње и повезаности војске и народа - нагласио је пуковник Жељко Обрадовић, командант сомборског Центра.

Поред приказа наоружања и опреме и демонстрације вештина припадника војске, одржан је и турнир у малом фудбалу на коме је, по речима учесника, победио свако ко се добро забављао и дружио.

И Центар за обуку Копнене војске у Пожаревцу данас је организовао „Отворени дан“. Становништву Браничевског округа приближили су све оно чиме се припадници Центра баве, па је тако свако могао да завири у тенк М 84, погледа кроз нишан, покуша да одмери величину хаубице или схвати јачину сунца испод шлема.

- Изложили смо целокупно наоружање којим располаже Копнена војска Србије, а грађани су све о том наоружању могли да сазнају од инструктора. И сви наши објекти су отворени, па тако може, бар делимично, да се види и начин живота војника док су на одслужењу војног рода, а истовремено, они који воле војни позив и који желе да буду у њеним редовима, на штандовима могу да се распитају и за услове под којима могу да постану професионални војници, каже пуковник Винко Марковски, командант Центра и гарнизона Пожаревац.

Пуковник Марковски је истакао да је ово и добра прилика да се упореди стање војске у односу на претходну годину, јер се доста напредовало, како у погледу расположивог наоружања и опреме, тако и у погледу кадра и стандарда припадника.

Email