Вести
04.11.2011

Обележен Дан инжињерије


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Обележен Дан рода инжињерије у Панчеву

У касарни „Аеродром“ у Панчеву данас је свечаним постројавањем јединица и пригодним програмом обележен Дан рода инжињерије. Свечаности поводом 146 година постојања тог рода присуствовали су командант 333. инжињеријског батаљона мајор Драган Ивезић, представници Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одрбане и бројни гости.

- Инжињеријске јединице су у историји дале значајан допринос у градњи наше отаџбине. Инжињерија Војске Србије наставља традицију из прошлости и данас спада у ред савремених родова. У протеклој години наша јединица је била ангажована на бројним задацима – радови на аеродромима „Батајница“ и „Морава“, инжињеријски радови за потребе 250. ракетне бригаде, 126. бригаде ВОЈИН и Специјалне бригаде – рекао је мајор Ивезић

Дан инжињерије обележава се 6. новембра. На тај дан 1865. године донет је Закон о измени и допуни Закона о уређивању војске, којим су понтонири и пионири из артиљерије издвојени у посебан род – род инжињерије.У Речној флотили обележен Дан инжињерије


Свечаним постројавањем у касарнама „Александар Берић“ у Новом Саду и „Церски јунаци“ у Шапцу, припадници 1. и 2. понтонирског батаљона Речне флотиле обележили су Дан рода инжињерије - 6. новембар.

Команданти 1. и 2. понтонирског батаљона потпуковници Синиша Маринковић и Милан Мартинов подсетили су на ангажовање припадника ових јединица Речне флотиле на пружању помоћи становништву угроженом поплавама у Шапцу, Лозници, Љубовији и Пријепољу.

Припадници понтонирских батаљона Речне флотиле извели су ове године и више радова за потребе структура ван Војске Србије, чиме су остварени значајни приходи, док су уређењем објеката за становање војника знатно побољшани услови живота и рада и остварене запажене уштеде.

Испред Команде Речне флотиле понтонирцима су празник честитали командант Флотиле капетан бојног брода Небојша Јоксимовић и помоћник команданта за операција капетан фрегате Јовица Ћурчић.
Припадници 3. бригаде обележили Дан инжињерије

Свечаности у касарни „Ратко Павловић Ћићко“, којом је обележен Дан инжињерије у 3. бригади Копнене војске, присуствовали су начелник штаба 3. бригаде потпуковник Слађан Стаменковић, представници локалне самоуправе и привредног и културног живота у Прокупљу.

Обраћајући се прокупачким инжињерцима и гостима, потпуковник Стаменковић је истакао да припаднике 310. инжињеријског батаљона краси висока професионална оспособљеност, морална чврстина и патриотизам.

- Они су то доказивали увек када је било потребно и када су извршавали задатке у одбрани суверенитета и интегритета наше отаџбине. То чине и данас градећи мостове и путеве који спајају људе али и ангажујући део својих састава на очувању мира на административној линији према Косову и Метохији, закључио је потпуковник Стаменковић.

Командант 310. инжињеријског батаљона потпуковник Драган Станојевић нагласио је да припадници Батаљона изграђујући своју земљу у миру изграђују и себе, у стручном погледу, за извршавање свих наменских задатака.

310. инжињеријски батаљон, поред својих редовних задатака тренутно је ангажован и на прилагођавању аеродрома „Морава“ за цивилни саобраћај и уређењу парковног простора у Војној болници у Нишу. У протеклом периоду извршена је реконструкција путева према базама у укупној дужини од 12 километара, изграђен је један мост типа „бејли“ за потребе општине Свилајнац и два моста у склопу уређења полигона за обуку 63. падобранског батаљона.Обележен Дан инжињерије у Команди за обуку


У Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу обележен је Дан рода инжињерије. Свечаности су, поред припадника Центра, присуствовали  припадници рода инжињерије из Команде за обуку и осталих центара за обуку. Била је то прилика да се сагледају резултати рада тог рода Војске Србије као и да се размене информације и искуства везана за правце модернизације и развоја обуке инжињеријских јединца.

Припадници ЦО Копнене војске и гости свечаности имали су прилику да присуствују и тактичко-техничком збору на коме су приказана средства и опрема која се тренутно користе у обуци припадника инжињерије.
Email