Вести
28.09.2011

Састанак главних подофицира Војске Србије


У Центру за обуку везе, информатике и електронских дејства у Горњем Милановцу данас је почело дводневно информисање и радни састанак главних подофицира Војске Србије.

Скупу у касарни „Војвода Радомир Путник“ присуствовали су и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Горан Радовановић и представници управа Генералштаба ВС и Министарства одбране.

- Циљ састанка је да се главни подофицири јединица ранга самостални батаљон и вишег информишу о актуелним питањима и дешавањима у Војсци Србије, а која су у вези са подофицирским кором. Такође, циљ нам је и израда критеријума за рангирање подофицира, као и израда предлога за уградњу формацијских места првих подофицира у јединице нивоа чета-батерија, по важећим књигама формације, рекао је главни подофицир Војске Србије заставник Горан Радић.

У првом делу састанка главни подофицири информисали су представнике Генералштаба и Министарства одбране о постигнутим резултатима и проблемима на које наилазе у раду. Други део радног састанка одвијаће се по радним групама где ће главни подофицири представити предлоге за побољшање рада.

- Подофицири су веома важан део Војске Србије и они морају бити озбиљна подршка командовању. Професионализација је, као највећи реформски искорак током протекле године, донела нове услове, посебно у процесу обуке. Улога подофицира у обуци сада је значајнија него раније.  Подофицирски кор, такође, добио је могућност да битно утиче на развој каријере и вођење у служби професионалних војника и подофицира. Веома је важно активно учешће подофицира у даљем развоју подофицирског кора, рекао је генерал Бјелица.

Поред ових тема, учесници скупа говорили су и о материјалном статусу подофицира, њиховој обуци и обучености.

Email