Вести
08.02.2011

Генерал Диковић посетио Команду Копнене војске САД


Командант Копнене војске ВС, генерал-потпуковник Љубиша Диковић, боравио је у званичној посети САД на позив команданта КоВ оружаних снага САД, генерала Џорџа Кејсија.

Генерал Диковић и делегација Копнене војске су током боравка у САД имали прилику да посете Команду КоВ САД, неке од њених елитних јединица и центара за обуку официра и подофицира. Била је то прилика за упознавање са организацијом, задацима, начином рада и неопходним ресурсима за реализацију обуке јединица које се ангажују у мултинационалним операцијама чему америчка војска придаје велики значај. У разговору са генералом Кејсијем потврђени су веома добри односи и сарадња у области одбране, у свим сегментима.

Посебно је дат акценат интензивирању даље сарадње, пре свега, у оним активностима које су директно у надлежности команданата копнених војски двеју земаља и које генерали Диковић и Кејси лично могу подржати и утицати на динамику њихове реализације. То се пре свега односи на реализацију пројекта База „Југ“ и напорима да ова база, на принципима стандарда који су препознати као најбољи, а уз свесрдну помоћ и подршку колега из Америке, пре свега у експерстком смислу, постане регионални центар за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

Посебна пажња посвећена је сарадњи у оквиру Програма државног партнерства. Обострано је констатовано задовољство оствареним резултатима билатералне војне сарадње и изражена намера да се сарадња у наредном периоду још више интензивира, пре свега, кроз школовање официра и подофицира у војнообразовним институцијама САД и Србије, заједничке вежбе и обуку, размене јединица и друго.

Боравак генерала Диковића у Америци био је прилика и за упознавање са новоименованим командантом НГ Охајо, бригадним генералом Дебором Ешенхурст.

Командант КоВ Војске Србије положио је венац на гроб незнаном војнику на војном гробљу Арлингтон у Вашингтону.

Генерал Диковић сусрео се и разговарао са припадницима Министарства одбране и Генералштаба који се тренутно налазе на школовању у САД и представницима српских медија у САД. Био је гост у отвореном студију „Гласа Америке“ која се емитује за подручје Србије.

Email